понеделник, 16 март 2020 г.

Как да прекараме смислено времето вкъщи | Zen

През по- голяма част от годината си мечтая да имам повече време, което да прекарвам вкъщи с любими хора и любими занимания. Това време обикновено все не достига. С настъпването на корона вирус и появяването му в България тази възможност стана реална и изведнъж много хора реагираха на това като на края на света. Какво бихме правили ако не можем да ходим по заведения, да посещаваме събития, да спортуваме в зала… Не, гледането на телевизия не е единствената ни опция. Животът продължава, но просто сега е малко по- различен и е наша отговорност да го направим смислен.
  • Йога или друг вид движение. Това, че сме затворени вкъщи не значи, че трябва да се обездвижим. Всъщност любимият ми начин да практикувам йога е сутрин рано вкъщи. Ако имате нужда от помощ в youtube има доста клипчета, които да следвате. Аз лично практикува с Yoga with Adriene и това е любимият ми старт на деня, а понякога и финал преди сън. 
  • Подреждане на гардероба и отърваване от ненужните вещи. Нищо не действа по- пречистващо и успокояващо от подреждането на гардероба и изхвърляне на дрехите, забравени в дъното или просто тези, които вече не ни носят радост. Започнете с гардероба и преминете към останалите части на къщата- кухненски съдове, хартии, стари сувенири, неизползваеми кабели, счупени детски играчки, обувки. Ако ви е нужно малко вдъхновение започнете с книгата на Мари Кондо- Магията на подреждането и скоро ще се убедите как подреждането и изхвърлянето на ненужните вещи подрежда и освобождава нещо и в съзнанието и сърцето ви.

  •  
  • Книги. Честно казано не ми е нужно да бъда затворена вкъщи, за да чета непрестанно и непрекъснато, но когато имаме повече време и спокойствие можем да превърнем четенето в красив ритуал. Направете си чаша чай, запалете си ароматна свещ или дифузер с етерични масла, завийте се с меко одеяло и прекарайте един истински блажен час с книга.
  •  
  • Online обучения и програми. Това е време, което можем да прекараме в самоусъвършенстване и учене на нещо ново. Чудесна възможност да започнем да учим нов език с Duolingo или да запишем курс по нещо, което ни интересува. Аз следвам доста програми за самоусъвършенстване на любимите си коучове или просто гледам мотивационни клипчета /опитайте с тези на Jey Shetty, Marie Forleo, Rachel Hollis/
  • Настолни игри. Вкъщи много ги обичаме и тъй като не гледаме телевизия това е общото ни вечерно занимание. Тук имате доста богат избор в зависимост от това дали играете с малко дете или не. Любимата ми е Winopoly – Monopoly но на винена тематика с купуване на лозя и строене на шата.
  • Срещи с камера. Не е нужно да спирате контактите си, където и да се намират приятелите ви. Можете да си правите срещи с камера, за които да се приготвите с чаша кафе и да се облечете като за излизане. Най- после имам повод да изпробвам Zoom и ще го направя за срещи с приятелки и за срещи с колегите си докато работим дистанционно.
  • Готвене. За мен готвенето е равно на грижа. Грижа за здравето, грижа за себе си, грижа за близките ти. Когато сами готвите храната си можете да изберете най- добрите продукти и да следите за разнообразието. Самият процес си е почти медитация, а резултата нещо вкусно, което всички вкъщи за изядете заедно.
  • Коучинг. Може би точно сега е времето да направите нещо за себе си и да обърнете поглед навътре- да постигнете повече яснота за същинските си желания, за силните си страни и истинското си АЗ. Коучингът може да помогне за преодоляване на стреса, за постигане на по- добър баланс, по- голяма яснота, по- ясна визия. То е чудесен подход, за да извадите най- доброто от себе си, да развиете пълния си потенциал и то в толкова предизвикателна среда като сегашната.
  • Създаване. Сега повече то всякога е добре да събудите креативното си аз и да започнете да създавате- тук можем чудесно да се поучим от децата, които непрестанно измислят игри и сътворяват тяхната собствена реалност като се забавляват. Рисуване, писане, шиене, снимане на видеа, дизайн на дома. Събудете креативния си ум- дори с малки стъпки и ще видите колко бързо се сменя перспективата.
Сигурна съм, че можем да добавим още доста домашни занимания и забавления. Но за мен съществено е да следвам някаква програма, да не изпадам в безвремие и безтегловност и да се развивам дори в такъв момент. Използвайте това време умно- не го „убивайте“ с гледане на телевизия. Толкова дълго сме се оплаквали от „нямам време“, че нямаме право да го губим. 

Автор: Валентина Лозанова I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте Valentina Lozanova Personal Coach във Facebook и в Instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар