неделя, 8 март 2020 г.

Йордания за четири дни | Travel


Пътешествието до Йордания беше уникално с това, че за първи път участието ми в организацията граничеше с нула – не познавах хората, с които отиваме (освен един човек, но най-важния – моят съучастник в екзотичните пътешествия), не бях проверила хотелите, имах бегла идея за програмата. Въпреки това тръгнах някак спокойна и едва на гишето за визи на летището в Аман се замислих, че може би съм подценила ситуацията, когато не успях да отговоря на въпроса "къде ще отседнете?". Последваха много изненади, както и осъзнаването, че да пуснеш контрола е начин да срещнеш необичайни хора и да преживееш чисто нови емоции. 



Прекарахме в Йордания четири дни и ако питате мен, са напълно достатъчни. Разбира се винаги можете да удължите престоя си на местата, които привлекат вниманието ви (сега си мисля, че бих останала един ден повече в Петра вместо Мъртво море..). Ето и най-впечатляващото от нашето пътуване из Йордания:

Ден 1 – Малката Петра

Веднага след кацането в Аман се отправихме към Петра с идеята да посветим следващия ден на древния град още от сутринта. Оказа се добро решение и ви препоръчвам да направите същото. Имахме местен водач, което също е добра идея, особено ако сте в група от осем момичета:) В типичен местен стил, водачът ни “подари” посещение на Малката Петра. Не бях чувала за нея и да ви кажа оказа се чудесен подарък. Най-добре е да я видите преди самата Петра, защото при обратния ред няма да ви впечатли много, а като начало е прекрасно въведение към големия взрив, който ви очаква на следващия ден.






Ден 2 - Древният град Петра (
Petra)

Причината да посетя Йордания бе именно скалният град Петра - едно от чудесата на света, които наистина си заслужава човек да посети. Виждали сме толкова много снимки на това място, че когато го зърнете с очите си, имате странното чувство, че вече сте били там. И въпреки това, нещо ви свива под лъжичката щом видите за първи път фасадите на Манастира и на Съкровищницата, издялани в огромните червени скали. Толкова са необичайни, че ти спират дъха, приковават погледа и пораждат толкова много въпроси. Чие въображение е родило тази красота? Чии ръце са издялали така финно камъка? Кой е вложил духа си? Каква е била целта му? Всички разкази, които ще чуете от местните водачи и ще прочетете в книгите, звучат някак недостоверно и спорно, но ще ви оставя сами да го откриете:)










Ето и няколко практични съвета на база нашия опит:
  • Предварителни си купете Jordan Pass. Има опции за 1, 2 или 3 дни в зависимост колко време планирате да отделите на Петра. Във всички варианти включва и визата за Йордания. 
  • Влезте в Петра през "задния вход". Така ще видите повече от каньона и ще си спестите стръмното изкачване от Съкровищницата към Манастира. Този маршрут е малко по-дълъг, но по-плавен и приятен за разходка. За него обаче ще трябва да платите допълнително за водач.
  • В Петра ще прекарате целия ден. За обяд можете да си носите нещо или да седнете в ресторантите между Съкровищницата и Манастира - представиха ни ги като “скъпия” и “обикновения”:) Можете спокойно да изберете обикновения и да хапнете арабски класики като фалафели, хумус, арабски питки, ориз, пише и зеленчуци (приличен бюфет за 12 динара).
  • Обезателно посетете светлинното шоу “Petra bynight”!! Неповторимо и мистично преживяване, което дълго ще остане в ума ви. Цената му не е включена в Jordan Pass.



            


Ден 3 - Пустинята Вади Рум (Wadi Rum)

Ако не сте били в пустиня, задължително трябва да го направите. Ако вече ви се е случвало, не се заблуждавайте, че пустините са еднакви. Второто голямо преживяване в Йордания е срещата с червената пустиня Вади Рум, която е послужила за декор на много филми за чужди планети. Може да се включите в джип сафари – ще ви разходят из различни интересни места и ще ви организират пикник на пясъка. Ние останахме да пренощуваме в палатков лагер в самата пустиня. Признавам, че за мен това преживяване малко надхвърли личните ми лимити, но си заслужава да разтърсиш сетивата си, да видиш залеза и да усетиш пустияната през ноща. Практичен съвет – търсете нещо луксозно, но се подгответе, че то ще е доста аскетско. Вземете си термо бельо, защото най-вероятно ще спите с дрехите:)







Ден 4 - Мъртво море (Dead Sea)

За финал си отделете ден за Мъртво море, защото е нещо необичайно. Ако уцелите лош ден като нас, можете да си устроите СПА посещение в някой от хубавите хотели по крайбрежието. Точно това направихме ние, поради което ми липсват хубави снимки от този ден. Затова за финал избрах миг от залез над пустинята.




Автор: Елица Лозанова I Снимки eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар