четвъртък, 5 март 2020 г.

Какво наистина означава self care? | Zen

През последните годините понятието 'self care' или 'грижа за себе си' се лансира много усилено в социалните мрежи, филмите и като реклама на много продукти и услуги. Нормално е в стресовата среда и ежедневие, в които живеем, това да е важна и значима тема. Но какво наистина означава грижата за себе си? Отиването на маникюр, масаж веднъж на няколко месеца, няколко изпити коктейла с приятели след работа- този тип награди, които от време на време си правим, всъщност нямат много общо с грижата, която си даваме и начина, по който се отнасяме към себе си.

Истинският смисъл на понятието грижа за мен е онази връзка, която градим със себе си и която ни помага да чуем вътрешния си глас и да си помогнем преди да е станало крещящо необходимо.

Това не са онези моментни награди, които ни карат да се почувстваме добре за час или за ден, а цялостното ни отношение към себе си, начина, по който се слушаме и цялостната ни система за справяне със стреса и вътрешна любов. Факт е, че човек се сеща да положи грижи за нещо, когато усети, че има някакъв проблем. Но истинската грижа и любов би трябвало да идва естествено и ежедневно- тя е в малките неща, които правим всеки ден и в това, което си даваме във всеки един момент.

Няколко примера за грижа за себе си, които да практикуваме ежедневно или поне възможно най- често:



*Време насаме: Онова време, в което сме сами и не говорим с никого, не чатим с приятели, не скролваме в социалните мрежи, не запълваме тишината с телевизия. Време, в което да си позволим да съществуваме в тишина със себе си. Време, което да използваме за писане, за четене, за медитация, за поставяне на цели, правене на планове. Среща със себе си, в която да чуем най- съкровените си желания и просто да бъдем.

*Водене на дневник: Да си записваш целите, които си поставяш, да описваш стъпките напред, пречките, които срещаш, начина, по който се справяш с тях, има огромен ефект за реализирането на мечтите ни. Съвсем различно възприемаме нещата, когато просто си мислим за тях и когато ги изпишем. Много често трудностите написани на бял лист намират по- лесно решение, а уроците описани в дневник имат по- голяма сила. Независимо дали е Дневник за цели и задачи, дневник за благодарности, по една фраза за всеки ден или просто тефтерче за спонтанни мисли, писането е един вид среща със себе си, която ни прави по- осъзнати и ни придвижва напред.

*Благодарност: научих се да благодаря, когато започнах да си водя дневник на благодарностите. Да записваш нещата, за които си благодарен от всеки един ден е прекрасна вечерна рутина, която носи спокойствие, завършеност и сила. Не всички дни са лесни и слънчеви, но когато умишлено си припомняш за какво си благодарен се връщаш към центъра си и започваш по- уверен на следващия ден.

*Йога: пиша йога, но имам предвид всяко действие и движение, което ще те накара да се почувстваш в по- добра връзка с тялото си. С начина ни на живот на бюро и зад компютър до такава степен губим диалог с тялото си, че понякога е много трудно и болезнено да се върнем към него. Но си струва. Толкова много си струва, че става пристрастяващо. Когато сме физически активни умът ни е принуден да спре, погледът ни се обръща навътре и забелязваме всички онези неосветени кътчета в нас, които имат нужда от внимание. Йога като физическа практика има несравнимата сила да ни обърне навътре към себе си като ни накара да се почувстваме по- силни, по- фокусирани и много по- отворени за различните възможности.

Много ми харесва в английския разликата между думите award и treatment. Животът не би трябвало да е препускане с награди на края на всяко състезание, а ежедневие, изпълнено с отношение към себе си. Разбира се можеш да продължаваш с ваните с балончета, излежаването до късно в неделя и шоколадова торта от време на време- не бива да се лишаваш от тези малки наградки. Но изгради система за себегрижа, която да ти помогне да имаш наистина здрава връзка с вътрешното си аз. Това е безценно!

Автор: Валентина Лозанова I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте Valentina Lozanova Personal Coach във Facebook и в Instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар