сряда, 24 октомври 2018 г.

Софийска Брънч карта+ 2 Белградски адреса| Life


От доста време ми се иска да пиша за брънч местата в София. През последните 2-3 години сме обиколили много заведения, които предлагат брънч или производни и не всички са били успешни, а и не всички са оцелели във времето. Има и попадения обаче, както и такива, които посещаваме редовно. 
Много обичам брънчовете. За мен това е синоним на дълъг мързелив съботен/ неделен обяд и време със семейството, в което малкият опитва от всичко, чете книжки на масата, а ние пием крафт бири и не мислим за задачи.
Обичам яйца, обичам палачинки, а най- много ги обичам едновременно:)

Ресторант Багри
Багри ми е любимо място както за брънч, така и за обяд през седмицата и за вечеря през уикенда.Тук към храната наистина се гледа с отношение. Кухнята е сезонна, менюто кратко и предлага пресни, сезонни продукти, много от които от малки ферми и производители. Всичко, което съм опитвала е било вкусно. Брънчовете често са тематични и се обявяват във Фейсбук страницана им.

ул. Добруджа 10

Cafe Parallel 43
Друго място, на което държат на здравословната храна. Палачинки от овесени ядки и банан, кюфтенца от киноа, качамак с гъби, киш със спанак, матча лате... Обстановката е наистина приятна, а ястията различни всеки уикенд. Бонус са книгите с рецепти по рафтовете, от които винаги си открадвам някоя идея. 


Бул. Витоша 192

CAVA
В Cava нещата са прости- брънч менюто съдържа 3 класически неща и са еднакви всеки уикенд. Знаеш какво да очакваш и е лесно- поръчваш всичко. Причината да се връщам е наистина уютната обстановка, малките детайли и двете места до прозореца, където сме изпили и доста вино. 


Ул. Парчевич 52

Aubergine
Още едно вкусно място, където брънчът всъщност е закуска и за съжаление не винаги успяваме да я хванем /в 12ч. приключва/. Когато сме успявали обаче сме хапвали страхотна домашна баница, пържени филийки от квасен хляб със сладко от сини домати!

ул. Карнеги 11

Котлет
В Котлет попаднахме веднъж случайно, но се изнанадахме много приятно. Тук също се предлагат тематични брънчове, хапва се на голяма обща дървена маса, а можеш да си тръгнеш и с прясно месо за готвене, което е и основното предназначение на мястото. Препоръчвам любимата ми шакшука!



Ул. Нишава 153

Не всичките ни опити за брънч са се оказвали успешни, макар че често съм посещавала много рекламирани места. В Жасмин чакахме над час и в крайна сметка дойде поръчаното само на един от нас. В Мотто сметката често се разминава с цените от менюто. В Brick Cafe храната беше доста посредствена, макар и с добра презентация. 


Любимо място ми остава Фабрика Дъга, но за съжаление е почти невъзможно да се намерят места през уикенда. 
А в новото място Старата Госпожа още не съм ходила- ще изчакам малко да се изредят всички блогъри:)

И два Белгардски адреса, които не са за пропускане:

Ако сте в Белград за уикенда препоръчвам ви две места за брънч, които със сигурност ще ви допаднат. 

Супермаркет Deli
Много чаровно място в центъра на Стария град, което предлага закуски тип брънч, местна краф бира и домашни сладкиши. Един от хитовете са малките бухтички със сладко от сливи. Тук се продават бирите на известната сръбска пивоварна Кабинет. 


Toplicin Venac 19, Belgrade, Serbia

Кафетериjа Magazin 1907


 

Огромното триетажно кафене на улица Краля Петра е само един от адресите на веригата, която има заведения из цял Белград, Нови Сад, че и Черна гора. 
Точно тази сграда обаче е наистина впечатляваща- бивш магазин за рокли /от 1907 година/, станала културна забележителност. Кафенето е на три етажа, а на приземния има малък Barber Shop. Тук правят страхотно кафе от цял свят по различни технологии. 
Има и класически брънч предложения, а аз за пръв ядох черен кроасан. 
Много хипстърска обстановка, а в по ранните часове е и много спокойно и има доста четящи, учещи, работещи на компютъра си млади хора. 
Ако живеех тук определено щеше да ми е честа спирка. 



Kralja Petra 16, Belgrade, Serbia

Брънч картата ще продължи да бъде допълвана. 

Автор: Валентина Лозанова I Снимки: Валентина Лозанова I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар