вторник, 12 юли 2016 г.

Разходка до Власинското езеро | Travel

Ако сте от София и се чудите къде да се разходите за ден или за уикенд, една добра дестинация е Власинското езеро в Сърбия. Ако на първо четене ви звучи далече, лъжете се! Само на около 100 км. от столицата ви очаква езерна прохлада, живописна природа и вкусна храна. 



А ето и няколко идеи какво може да правите на Власинското езеро:

1. Да се шляете около брега

Скоро след като минете границата пътят ще ви разкрие вълшебна панорамна гледка към езерото. Районът на езерото е обявен за природен резерват през 2006 година. Интересен факт е, че то е създадено изкуствено на мястото на торфени блата, от които днес няма и следа. Нещо повече, любителите на снимките ще намерят вълшебни пейзажи от изгрев до залез.




2. Да се разходите с лодка

Власинското езеро е чудесно място за разходки, пикник и плаж на тревата, както и за малки пътешествия с лодка и водни колела. От лодката ще видите двата постоянни острова: Дуги Дел и Стратория. И като казвам “постоянни”, трябва да знаете, че в езерото има и няколко “плаващи” острова. Най-известният е кръстен от местните “Моби Дик”, на белия кит от романа на американския писател Херман Мелвис. “Плаващите” острови са туфени образования, които през по-голяма част от времето са “закотвени” близо до бреговете, но когато водните нива се увеличават, се отделят от него.



3. Да похапнете вкусно

Независимо за колко време сте, дали ще изберете пикник, палатка или хотелче, не пропускайте да се наградите с обяд или вечеря край езерото. Ние избрахме ресторанта на Villa Best и мога да го препоръчам горещо! Скарата е класика по сръбски - плескавици, емблематичните ущипци и вешалица. Към това прибавете студената сръбска бира “Елен” или любимата мека дюлева ракия. Всичко това гарнирано със сръбска музика, която тук звучи на място и създава приповдигнато настроение :) Сметката може да се плати освен със сръбски динари, с български левове и евро.



4. Да ловите риба

Ако сте любител на риболова, казват че Власинското езеро предлага голямо разнообразие. Това е причината да видите много рибари покрай бреговете.



5. Да си купите плодов сироп от коприва

Преди да си тръгнете, може да си купите най-различни и съвсем истински сладка - от горски малини, ягоди, боровинки или смокини. Другият хит са плодовите сиропи! По-интересните и необичайни за нас, и доста вкусни, са мента, мащерка и коприва.

 

6. Да се разходите и до Ждрелото на река Ерма

Ако изберете пътя през Трън, на връщане от Власина си предвидете време да се разходите из Ждрелото на река Ерма или Ябланишкото ждрело. край близкото трънско село Банкя. Предвидете си туристически обувки, защо има изкачване, а туристическите пътеки са доста обрасли.




Как да стигнете до там?

За езерото може да се мине през граничните пунктове Олтоманци или Стрезимировци. Пътят през КПП Стрезимировци е за предпочитане, защото от границата пътят до езерото е по-кратък (около 20 км.) и се минава покрай ждрелото на река Ерма край Трън. Сръбската граница се минава лесно и бързо. От другата страна пътят е кратък - хваща се отбивката за Църна трава и се минава по панорамен път, който се вие покрай бреговете на Власина. 

За преминаване на границата ви трябва само лична карта и пълномощно за колата ако не е ваша.


Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram



2 коментара:

  1. Здравейте, много ми хареса вашият пътепис. Имам желание да отида с палатка на Власинското езеро. Интересуват ме условията за нощуване на палатка на Власинското езеро - разрешено ли е, може ли да се пали огън вечер? Също така има ли подходящо плитко място за плаж и къпане в езерото? Ако знаете други подходящи маршрути за разходка в района на езерото (около Трън ги знам) ще съм ви още по-благодарен.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Даниел! За жалост не мога да помогна с информация за къмпингуване там. Видяхме палатки покрай езерото, но какви са условията, не мога да кажа. Място за плаж има близо до язовирната стена - няма да го пропуснете - от там тръгват лодките за разходки, има водни колела, беседка, хубава поляна и може да се влиза във водата и да се плува. Само покрай езерото се разходихме, но ако вие откриете още интересни маршрути, ще се радвам да ги споделите :)

      Изтриване