неделя, 29 май 2016 г.

BIWC 2016: Балканска винена среща | Events

От няколко години такива уикенди са ни любими- вино, вино и пак вино. Дегустиране на вино, говорене за вино, снимане на вино...Така прекарахме уикенда на Балканския международен винен конкурс и фестивал (BIWC 2016), който се проведе за 5-та поредна година в градината на Grand Hotel Sofia, където Life Tasting Blog беше медиен партньор.

И тъй като мероприятиято все пак съдържа в заглавието си думата "конкурс" (competition), може би е редно да започнем с наградите. Тази година Гръцката изба Сигалас от остров Санторини грабна Гранд Трофея на петото юбилейно издание на Балканския международен винен конкурс BIWC 2016 с десертното вино Винсанто 2006

А, ето и останалите награди:
  • Трофей за бяло вино – Домейн Мараш, Ленеа Совиньон блан 2015, България
  • Трофей за червено вино – Ктима Павлидис Емфасис, Темпранийо 2012, Гърция
  • Трофей за розе – Винум Розе 2015, Сърбия
  • Трофей за пенливо вино – Плантаже Монтенегрин Вал 2012, Черна Гора
  • Трофей за десертно вино – Винсанто Сигалас, Санторини 2006, Гърция
  • За втора година се присъждат Трофеи за вина от местни сортове:
  • Трофей за най-добро бяло вино от местни сортове – Пошип Воларевич 2015, Хърватска
  • Трофей за най-добро червено вино от местни сортове – Ксиномавро, Рамниста 2012, изба Кир Яни, Гърция
  • Трофей за най-добро десертно вино от местни сортове – Граса ди Котнари 2000, изба Котнари, Румъния.

Една чудесна среща на Балканските вина с представители на Македония, Сърбия, Турция, Гърция, Албания /за първи път/ и разбира се България. С всяка година изложителите се увеличават, увеличава се и броя на посетителите, така че може би е време да се намери по- просторно място, което да побира интереса към виното по- успешно.

Освен, че успяваме да пробваме някои нови вина на любимите си винарни, най- хубавото на този тип събития е, че откриваме и нови изби. Тази година това бяха Царев Брод от района на Шумен, където благодарение на ентусиазирания им технолог изпробвахме вината им от първото до последното /а те не бяха малко:) и останахме приятно изненадани от работата им със Совиньон блан, Траминер, Ризлинг, както и експеримента им с българския сорт Гергана.


Другото ново предложение дойде от регион, който е по- беден на винарни, а именно Северо- западния- Винарна Бонония от района на Видин. При винарска изба Кайнарджа от района на Силистра пък опитахме просеко тихо вино и бяло вино от червено грозде. А след оранжевото вино на Росиди се убедихме, че Българските винарни няма да спрат с експериментите.


Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар