събота, 21 май 2016 г.

Да пътуваш сам | Travel

Когато се отправяме на пътешествие, обикновено го правим с още някой. Защото  част от преживяването е в споделянето, защото така се чувстваме сигурни, защото е по-безопасно, често е по-изгодно финансово или просто така сме свикнали. Случвало ли ви се е обаче, да ви се ходи някъде, да откриете идеалното предложение, да имате пари и време, и точно тогава да осъзнаете, че сте сам в ентусиазма си? Точно в този момент обичайните ви спътници в приключенията са ангажирани с важен проект, нямат пари, не могат да си вземат отпуск, вече са ходили там, на където сте тръгнали или просто не им се пътува, както на вас. 


И какво правим? Отказваме се и отлагаме за после или тръгваме сами? 

Пред тази дилама се изправих тази пролет, когато приятелка от миналото ми препрати линк за фото-тур в Тоскана през май. Признавам си, че първата ми реакция беше да се откажа с тъга за пропуснатата възможност да прекрарам 10 дни в любимата ми Тоскана в преследване на най-добрите кадри. И тогава реших да постъпя различно и да направя точно това, което искам и обичам - да пътувам и да снимам, сега и сама! 

Винаги има риск в първия път, но моят се оказа толкова хубав, че ми се иска да споделя ценните неща, които открих, в това да пътешестваш сам.  
1. Споделените интереси

Като начинаещ в пътуването сам, избрах да го направя в група с единомислещи. За мен това беше фото-тур - за вас може да е всяко друго хоби. Общите интереси са нещо като застраховка, че дори и сам, ще бъдете сред съмишленици - ще имате общи теми, заедно ще гоните залезите и никой няма да се сърди, че се бавите или отново и отново снимате едно и също :) 
2. Новите приятели

Когато пътуваме с познати, неизбежно сме склонни да се капсулираме в удобния комфорт на приятелския кръг. Често дори не забелязваме останалите спътници или гледаме на тях като на интересен или досаден повод за обсъждане в компанията. Когато сте сам, включвате всичките си радари, за да откриете хора от вашата порода. Много скоро вече се смеете заедно, готвите, избирате вино и откривате колко много ви свързва (не само заради изпитото вино;). А в друга ситуация, всичко щеше да завърши само със спомен за симпатичното момиче с пиърсинг и шумната компания от задната седалка.

3.  Презареждане

Колкото и приятно да е да сте сред хора, които познават навиците и чувството ви за хумор, толкова е презареждащо да попаднете сред нови хора, които ви гледат с любопитни очи, които се изненадват на реакциите ви и се смеят от сърце на шеги, които близките ви са приели за нещо обичайно. Само след няколко дни вие също сте научили нови закачки и сте усвоили веселите физиономии и интонации на новите си приятели, с които ще внесете нов повод за смях в старата и вярна компания у дома.

4. Новите неща

Когато човек избира и познава спътниците си, той знае добре какво да очаква и това е една от причините да се чувства сигурен и спокоен. С непознати хора ще ви се случат непознати неща - ще опитате нов вид сладолед, ще седнете в нетипични за вас ресторантчета и, въобще, ще направите много весели и необичайни за вас неща - като да се снимате в улична кабинка и да се качите на детска въртележка. И всичко гарнирано с много смях.

5. Преоткриване

Ако си мислите, че познавате някое място, посетете го с непознати хора! Вярвайте ми, ще откриете места, за които после ще се чудите как не сте забелязали и намерили предишния път. Ще се качите на кули, които преди сте гледали от долу, ще минете по улички, които не сте забелязали, ще пиете кафе на площадчето, което сте подминали. И старото място, ще ви открие нови лица.

6. Свободата

Винаги, когато сме с близки хора, малко или много сме обвързани с тях и те с нас. Следим настроенията си, съобразяваме се с темпото си, допитваме се преди да вземем решение как ще прекараме деня си. Пътуването сам носи едно приятно усещане за свобода и съобразяване единствено със собственото ни настроение и желания, което е така освобождаващо и разтоварващо, че дълго ще помним.

А сме склонни да пропуснем всичко това само заради навика или притеснението от новото и непознатото.. Скоро прочетах някъде, че животът започва там, където свършва зоната ни на комфорт. И това важи с пълна сила за пътуването сам - приключението започва тогава, когато се осмелите да направите първата крачка. И ако още не сте пътували сами, трябва само да се осмелите! Очаква ви незабравимо приключение :)

За пътешествието се доверих на Photo Ventures.

Автор: Елица Лозанова I Снимки: личен архив I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram


Няма коментари:

Публикуване на коментар