вторник, 19 април 2016 г.

Анелия в Страната на виното | Wine

Тук ще ви разкажем една история за вино или по-скоро много истории за вино! Главният ни герой е чаровно усмихнато момиче на име Анелия, която вече ви представихме в "Момичетата и виното". Следвайки мечтата си да научи всичко за лозарството, тя се отправя на вълнуващо приключение в Страната на виното. Този лозарски сезон Анелия ще стажува във винарна в Тоскана, Италия. И то не каква да е винарна, а такава, която прилага биодинамично земеделие!

Анелия вече е в Тоскана и й предстои приключение, изпълнено с много нови интересни персонажи и случки по италиански, а ние имаме възможност да го следим от дивана или терасата с чаша хубаво вино. Но преди историята да започне, нека ви я представим:

Коя е нашата героиня?

Анелия е млада, но вече е магистър по лозарство и винарство. Пътят й в света на виното започва със следдипломна специализация в Бари, Италия, а след нея завършва магистратура в Montpellier SupAgro (Франция) и Hochschule Geisenheim (Германия). Вече е стажувала в няколко винарни в чужбина и в България.

Виното за нея е повече от професия, то е постоянно увлечение и цел… През март я попитахме как си представя следващата стъпка в това поприще и тя ни отговори - представям си я обута в ботуши, крачеща през световните тероари – там, където ще отглеждам страхотно грозде. И ето я точно там!

Къде ще стажува този сезон?

Tenuta di Valgiano е семейна винарна в Тоскана, която съществува от 1990 г. След първите години на конвенционално производство, винарната преобръща подхода си към органично земеделие, а от 2002 г. прилага и биодинамичните практики в лозарството. При винопроизводството в избата се използват традиционни методи, като технологичната намеса е сведена до минимум. Целта е по възможно най-опростен начин да се произвеждат вина, които отразяват мястото, където е отгледано гроздето, от което са направени.


Какво е биодинамично земеделие и биодинамично вино?

Това е цикличен модел на земеделие, което отдава значение на космическите цикли, сили и кръговрата на живота. Биодинамизмът е философия на живот, а приложена към фермата, тя гласи, че нищо не трябва да се губи. Фермата сама по себе си се превръща в едно цяло, в единен жив организъм. В основата на подхода е състоянието на земята, нейното здраве, баланс, структура, защото това е най-същественото за производството на качествена продукция. Биодинамиката помага да се наблюдава какво се случва със земята, за чиято грижа е отговорен единствено фермерът. 

Биодинамичното вино (не звучи ли енергизиращо и космическо?!) от своя страна е вино, произведено от лозя, отглеждани според горните фундаментални принципи. Подобно на органичните вина, то също може да бъде сертифицирано според стандартите на някой от малкото сертифициращи органи в света. Въпреки, че е безкрайно естествено и натурално, производството на вино, последващо принципите на биодинамичното земеделие, е по-скоро ограничено и малко познато от повечето консуматори. Точно затова се вълнуваме да научим повече за биодинамизма от източника – биодинамичната Tenuta di Valgiano. А ако искате още сега да прочетете повече за био вълната в производството на вино, разгледайте статията "Зелено вино".



Къде се крие магията на прочутите италиански вина и какво е биодинамизъм ще научим най-добре като последваме на живо Анелия и какво се случва с нея по време на стажа й в Тоскана. Историите може да следите на страницата ни във  Facebook.

А вместо тийзър за първото био-приключение на Анелия, ще ви покажем снимката, която тя ни изпрати с въпрос - знаете ли какво има в щайгите и как се използва в биодинамичното земеделие? :) :) 


Снимки: личен архив I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте приключенията на Анелия в Страната на виното на страницата на LifeTasting във Facebook 

1 коментар:

  1. Завиждам благородно за това пътешествие! Поздравявам Ви, за което. Също адмирации за страхотния блог. Много суперлативи станаха, но са заслужени!

    ОтговорИзтриване