понеделник, 18 април 2016 г.

Триер - немска провинция с римско потекло | Travel

Знаете ли кой е най-старият град в Германия? Това е малкото провинциално градче Триер (на български ще го срещнете и като "Трир"), основан още от римляните в най-известната долина в Германия - долината на река Мозел. Ето защо, в иначе типичният немски град, днес ще откриете многобройни следи от римското му потекло. И това не е всичко! Друга интересна черта на Триер е комбинацията от правинциален стил и международен дух, който се дължи на факта, че гадчето е разположено в близост до Франция, Белгия и границата с Люксембург. 


Всичко това прави немското градче привлекателно място за разходка. А ето и няколко идеи какво да видите и опитате там:

1. Сред забележителностите от римско време, които непременно трябва да се видят в Триер, са базиликата „Св. Константин”, добре запазените градски бани, римският амфитеатър и крепостта Порта Нигра (Porta Nigra) или „Черната порта”. Тя е доста добре запазена и представлява най-голямата порта, построена от римляните, на север от Алпите. Предполага се, че някога тук е имало 4 такива римски порти, но останалите три с течение на времето са разграбени и от тях са останали предимно руини.2. Триер не е само римски забележителности. Силен отпечатък върху града са оставили и по-късните епохи. Разгледайте катедралата в Триер, която се счита за най-старият католически храм в Германия и е включена в списъка на ЮНЕСКО със световното историческо наследство.

3. Разходете се до площад „Хауптмаркт” (Hauptmarkt) - сърцето на града. Тук, заобиколени от красиво подредени цветни къщи, фонтани, цветни пазари и старинни магазинчета, ще усетите пулса и настроението на града.


4. Триер е един млад и жив град, една красива смес от минало и настояще. Навсякъде в града ще видите магазини, кафенета, кръчми и бистра. Ако сте фуди (foody) или просто обичате добрата храна, в Триер може да се насладите на множество ресторнти със звезди „Мишлен”.

5. Опитайте местните вина – едни от най-известните в Германия и Европа. Триер е разположен в долината на река Мозел - най-старият винен район в Германия и най-голямата в света планинска площ, засадена с лозя. Опитайте чаша превъзхден мозелски „Ризлинг” в някое от многобройните и кокетни винени барове.

Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар