понеделник, 14 март 2016 г.

В храмовете на Шри Ланка | Travel

Когато се отправям на пътешествие, проверявам дали мястото е включено в една любима книга "501 места, които трябва да посетиш" - нещо като моя указател за съкровища. Като дестинация, за която бях чувала малко, представете си изненадата ми да открия, че Шри Ланка бе включена със седем забележителни места, които са част от Списъка на ЮНЕСКО със световното и културно наследство на планетата. Успях да видя 4 от тях и тук искам да ви покажа малко от тяхната хубост.

Шри Ланка има над 3000 години история и се гордее с богато будистко наследство. Говори се, че първите известни будистки писания са създадени именно тук. Затова не е учудващо, че културата на Шри Ланка е силно повлияна от будизма, което си личи във всички 4 обекта, за които ще ви разкажа.

Крепостта Сигирия

Сигирия е бивша столица на Шри Ланка, построена в периода 477 – 495 г. сл. Хр. Издига се на стръмен гранитен връх, стърчащ на 370м. от околната равнина. Призната е от ЮНЕСКО за най-добрия образец на древен азиатски град.

 

Най-внушителната особеност на скалната крепост била издяланата в нея фигура на седнал лъв между лапите, челюстта и гърлото на когото минавала стълба, отвеждаща към двореца на върха. Днес от лъва са останали само гигантските лапи, но и те са наистина впечатляващи.


В Сигирия е запазен фантастичен комплекс от геометрично оформени градини, които се виждат прекрасно при изкачването на скалата. А от върха й могат да се видят останките на някогашния дворец, в това число и някогашния кралски басейн. Друг интересен елемент е Огледалната стена – за нея разказват, че варовиковата облицовка на тази стена била толкова старателно шлифована, че отразявала рисунките от отсрещната стена.



Древният град Полонарува

Първоначално изграден като провинциална резиденция на владетелите, Полонарува става втората столица на Шри Ланка. За известно време Полонарува е приютявал една от най-ценните будистки реликви - свещения зъб на Буда.





Комплексът е огромен и може да ви отнеме един цял ден, за да го разгледате подробно. Внимание заслужават Кралските или Лотосовите бани, Кралската цитадела, будисткото светилище Гал Вихара, което съхранява изправена, седяща и полегнала статуя на Буда.




Пещерните храмове на Дамбула

Дамбула е малък град, известен с голям брой пещерни храмове. Някои от тях още от първи век пр. Хр. били използвани от местните монаси като място за медитация. Разказват, че в района има над 80 такива пещери, но най-забележителен е Златният храм.




Златният храм на Дамбула е най-големият и най-добре запазеният храм в Шри Ланка. Забележителното в него е, че е вместен в пет пещери, чиито стени и тавани са изрисувани със сцени от живота на Буда, а край стените им са наредени негови статуи от дърво или камък, датиращи от 12-18 век. Не е възможно човек да не се възхити на Златния храм на Дамбула, независимо дали е будист или почитател на изкуствата.



Храмът на зъба в Канди

Канди е най-големият град в хълмистата област на Шри Ланка (Country Hill), културен център на острова и свещено място за будистите. Тук се намира Храмът на зъба, където се предполага, че се пази зъб на Буда.
  


Зъбът на Буда е една от най-почитаните будистки реликви. Смятало се е, че притежава магически сили и който го притежава, ще властва над страната. Легендите разказват, че този зъб бил трайно пренесен тук в косите на една принцеса, която успяла да го грабне от горящата клада с тленните останки на религиозния водач.


Хиляди будисти от цял свят посещават храма всяка година заради важното му религиозно и културно значение. Тук се провежда и най-големият религиозен празник на Шри Ланка – Канди Есала Перахера. Празненаствата продължават десет дни през юли и август, и завършват в нощта на пълнолунието, като най-важното събитие в тях е шествието на барабанчици, танцьори и слонове, водено от мъжки слон на гърба с балдахин, в който има копие от свещения зъб на Буда.


Веднъж попаднал сред тези невероятни будистки храмове, не можеш да останеш безразличен към тяхната красота и одухотвореност. Дори и само фактът, че в храмовете се ходи бос, те зарежда с хубава енергия, свързва те с красивата природа на острова и освобождава духа ти, независимо дали си вярващ или просто търсещ.



Ако статията ви харесва, сигурно ще харесате и тези истории за Шри Ланка:

Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog


Последвайте ни във Facebook и в Instagram

2 коментара:

  1. Чудесни снимки на още по-прекрасни места! Много ми хареса и предната статия за пазара в Шри Ланка :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много благодаря, Светослав! Местата са наистина красиви и много фотогенични.. Как да не ги сподели човек:)

    ОтговорИзтриване