петък, 18 март 2016 г.

Исландия- дива и красива | Travel

Когато приятелката ни Цвета ни каза, че ще прекара в Исландия част от лятната си ваканция преди няколко години, възкликнахме дружно- Исландия, как се сети за нея? Истината е, че северният остров никога не е бил в топ дестинациите ни за посещение. Но... така беше докато не видяхме нейните снимки и не научихме повече за страната. Разнообразието на природните дадености и впечатляващи гледки е огромно и макар да сме свикнали да свързваме определението екзотично с палми и бели плажове, то всъщност важи с пълна сила за гейзери, скоростни водопади, айсберги и къщички в хълмовете. Ето и фоторазказа на Цвета:

Why burn coal when you have fire?

Защо ни е да горим въглища, когато си имаме огън? Това е мотото, което ще видите заедно със снимки на ледници и вулкани при пристигането на летището в Рейкявик. 

Исландия, земя на огън и лед, удивява не само с природните си противоречия и красотата си, с безбройните си водопади, ледници и топли минерални извори, с бели летни нощи и черни зимни дни, с врящи кални извори и изригващи гейзери, с лунни каменни пейзажи от застинали вулканични камъни и исрящо зелени безкраи. Исландците изглеждат изключитено спокойни и щастливи. Те се гордеят със своята страна, правят всичко възможно да запазят уникалната природа на този малък остров.

Някъде прочетохме, че Исландия произвежда  5 пъти повече енергия от колкото е нужна за домашна консумация. Почти цялата енергия е от възобновяеми ресурси - около 75% от хидроенергия и 25% от геотермална.

Кратер. В дъното се вижда пара от геотермално активност, която се използва за производство на енергия.


Водопадът Svartifoss. Каменните образувания около този водопад са уникално пресъздадени в катедралата в Рейкявик.



Айсберги от Jokulsarlon- езеро, образувано от ледника Vatnajokull


Ферма от около 1940 г. До 70-те години хората в този район почти не са имали контакт с външния свят, тъй като са били заобиколени от ледникови реки и е трябвало да са напълно самодостатъчни.


Исландия има повече от 450 000 овце при население от 300 000 човека. Исландските овце са много ценени заради вълната си. 



Островните птици- пъфини.


Катедралата в Рейкявик и гледка от върха й. 

 

Малко сурова, но много красива... Исландия!


Текст и снимки: Цветанка Сендова Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар