вторник, 16 февруари 2016 г.

Трифон Зарезан в Изба Манастира| Wine

Този 14ти Февруари беше различен. Или поне на мен ми се стори така, защото тази година фийда ми във Фейсбук не беше пълен със сърца и мечета, нито с хейт по повод празника /е прокрадваше се и такъв/, а беше пълен с вино:) Може би защото много от контактите ми са хора, свързани по някакъв начин с виното, може би защото и ние сме такива, но тази година мога да кажа, че на 14ти Февруари България беше вино!

Традиционно зарязване имаше в почти всички винарни из страната- в някои с много гости, музика и програма, в други по- скромно, само с екипа на винарната и близки, но всички по някакъв начин отбелязаха празника на Св. Трифон Зарезан и се бяха постарали за настроението.

Когато нашите приятели от Винарска изба Манастира ни поканиха да им гостуваме във винарната за празника, приехме с радост, защото макар и почитатели на вината им отдавна, още не бяхме ходили там. Всъщност винарната се отваря за посетители съвсем от скоро и все още не е много позната на широката винена публика.

Както ни каза един от домакините "Ако искаш да се занимаваш с вино, трябва да можеш да се изкаляш". Така че смело нагазихме сред лозята, за да се пробваме със зарязването. Признавам на мен то ми се видя доста сложно и не исках да рискувам да оставя някоя лозичка без плод, така че оставих тази работа на професионалистите и направихме тур на избата.

Винарната и лозята на Изба Манастира се намират край село Лесичово до Пазарджик  на открито красиво място над река Тополница. Завършена е и реално работи от 2011г.



До скоро работеха само с Мавруд и Каберне совиньон от червените сортове и Мускат отонел от белите, а по време на посещението ни имахме възможност да опитаме един много свеж Совиньон блан и едно обещаващо Шардоне от новата реколта на последните им насаждения. Сред тях имат и такива от сорта анчелота, така че очакваме да го видим в новите им вина следващите реколти. В предвид това, че през 2015 излязоха и с младо вино от Мерло и Сира, очакваме новости и с тези сортове.


Винаги е предимство, когато винарната се намира насред лозята- гледката е невероятна, а в Изба Манастира са си направили разкошна тераса именно за тази цел. Със сигурност ще ги посетим пак през лятото, когато всичко е зелено и още по- красиво.


Към момента Изба Манастира развиват серия Riverside и серия Middle Forest и постигат отлични резултати с Мавруд резерва Илая. С този от 2013та година влизат в топ 20 вина от класацията на DiVino Топ 50 за 2015.

След вещото ни участие в зарязването на лозята им пожелаваме много плодотворна 2016 година:)

Можете да научите повече за хората, които стоят зад винарната от нашето интервю с тях ТУК

Автор: Валентина Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog


Последвайте ни във Facebook и в Instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар