петък, 12 февруари 2016 г.

Шри Ланка – пет причини да я видиш | Travel

Ако трябва да опиша Шри Ланка с една дума, тя е – разнообразие! Ето защо ми е толкова трудно да избера за какво да ви разкажа най-напред – за античните крепости и скалните храмове, за просторните пясъчни плажове, безкрайните оризови полета и чаени плантации или за всички контрасти, които открихме по време на нашето пътешествие.

Въпреки, че страната все още се възстановява след цунами (2004 г.) и 20 годишна гражданска война (2009 г.), усилията, които полага в развитието на туризма, са очевидни и вече дават своите резултати – Шри Ланка е препоръчана като топ туристическа дестинация за 2016 г. И това не е случайно! Прекарахме седмица на тропическия остров и всеки ден откривахме нещо ново и различно от видяното и преживяното през предходния дни. А ето и 5 причини, заради които си струва да планирате пътешествие като нашето до Шри Ланка.

1. Антични храмове и руини

Будизмът е основната религия в Шри Ланка, за разлика от съседна Индия, където преобладава индуизъм. Тук ще откриете много интересни будиски храмове като този в град Кенди, където се пази зъб на Буда, скалния храм Дамбула с изрисувани 150 образа на Буда, крепостта Сигирия и древният град Полонарува.

2. Забележителна природа

Шри Ланка ще ви предложи едни от най-разнообразните и фотогеничните пейзажи - на океана, оризови полета, чаени хълмове, причудливи скали и ботанически градини.
3. Диви животни

Ако обичате животните, това е идеалното място да видите много от тях в близка до естествената им среда – можете да го направите по време на сафари в някой от 7-те национални парка (ние избрахме Yala), да посетите ферма за костенурки, резерват за слонове или да наблюдавате делфини в океана.  4. Храната

Като цяло храната в Шри Ланка е приготвена с много подправки и доста пикантна. Задължително опитайте морските деликатеси, причудливите палачинки Hoppers и традиционния десерт Watalappan, приготвен от смлени ядки, стафиди и кокосово мляко. Не пропускайте кокосовите орехи и бананите – разнообразието е огромно и всички са много вкусни.5. Хората

За хората в Шри Ланка казват, че са безкрайно мили и усмихнати. Дейсвително, това е място, където се чувстваш спокоен, не усещаш напрежение или заплаха, няма агресия. Безспорно се чувстваш различен, но приет :)

И това е само началото! Ако сте любопитни да научите повече за Шри Ланка, следете блога, където ще ви разкажем за местата, които посетихме и нещата, които опитахме по време на пътешествието си на острова.
Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар