Както всяка година, наред с платените майсторските класове и лекции, Divino.Taste 2015 предлага и интересна програма от свободни лекции, които са достъпни за посетителите закупили билет за изложението. Ето и темите:
- Престижният конкурс Concours Mondial de Bruxelles, който от 2006 година насам обикаля различни градове в различни държави из Стария континент и събира едни от най-големите и сериозни винени журита в света. Домакин на 23-ото издание ще бъде Пловдив, който ще посрещне над 300 от най-големите имена в света на виното през месец май 2016 година. Повече за конкурса ще научите по време на лекцията на 21 ноември от 15.30 ч.
- За предимствата на винения онлайн пазар ще разкаже Димитър Николов, собственик на онлайн магазин за вино, на 22 ноември от 12.00 ч.
- Какво представляват в действителност „дефектните” вина на Иво Върбанов, ще разкаже самият той с дегустация от 16.00 часа, на 22 ноември.
Тази
година Divino.Taste отива далеч
отвъд винената тема! Освен презентациите на винена тема, програмата на
21 ноември, събота, съдържа и три много различни, но изключително интересни
лекции на тема кафе, сол и тероарно готвене.
- За предизвикателството да си приготвим добро кафе у дома ще разкаже Йордан Дъбов, на 21 ноември, 12:30 часа. Йордан Дъбов е единственият у нас лицензиран кафе-инструктор и майстор бариста, създател и собственик на първата българска пекарна за гурме кафе Dabov Specialty Coffe. Той носи не само дълбоките познания за кафето, но и емоцията – и то така, че умее да ги предава на хората и да ги заразява с идеята за доброто кафе.
- Знаете ли, че повече от 100 години в Атанасовско езеро край Бургас се произвежда сол чрез изпарение на морска вода? Днес малко от нас се замислят за истинската стойност и ценността на солта като природен продукт, за дългия път, който изминава кристалчето сол от морската вода до нашата трапеза. Повече за малко познатото традиционно солничарство в природния оазис Атанасовско езеро може да научите по време на лекцията „Солта на живота”, която ще представи експерта по устойчиво управление на природните ресурси Дияна Костовска на 21 ноември, 14:00 часа.
- През последните три десетилетия станахме свидетели на различни революционни стилове и тенденции във висшата кухня. В наши дни висшата кулинария отдава все по-дълбока почит към местния продукт, идващ от района около нас, чист, с благороден произход, с ясно потекло, от малки ферми, изразяващ мястото и традициите – или тероара. Своето виждане за съвременната висша кухня и тероарното готвене ще представи Емил Минев на 21 ноември, от 17:00 часа. Емил Минев създава първото авангардно меню у нас още през 2005 г. в ресторант Талисман, а днес като шеф-готвач поддържа тази философия в лондонския ресторант Ting.
Всички подробности за програмата на Divino.Taste 2015 може да
откриете тук.
Публикувано в Life Tasting Blog I Снимки: DiVino.Taste
Няма коментари:
Публикуване на коментар