вторник, 3 ноември 2015 г.

Колкото повече, толкова повече или малко за големите бутилки вино | Wine

Навярно сте забелязвали по най-долните рафтове на супермаркетите по-големи от стандартните 750 мл. бутилки вина с весели имена повечето завършващи на –ийско :) Не за тях ще става дума тук, а и се надяваме, че не сте имали „щастието” да отпивате от съдържанието им.
Стандартните бутилки по форма биват повече от 20 вида, но има и бутилки, които са по-малки и такива, които са по-големи от 750 мл., като на всички тях са дадени уникални имена. По-малките ще срещнете предимно в ресторанти и заведения, размерът от 187 мл. или 200 мл. се казва Пиколо (Piccolo) - Малък", а този от 375 мл. носи нежното име Филет (Fillette) - „Момиченце”.

По-големите бутилки са рядко срещани, обикновено са кратни на 750 мл. и в повечето случай в тях се съхраняват специалните вина на избите. Някои колекционери ги предпочитат, защото в тези обеми виното старее и се развива по-бавно и по- комплексно. Не ни е известно защо повечето от тях са кръстени на библейски герои. Бутилката от 1.5 л. се нарича Магнум (Magnum), тази от 3 л. се нарича Йеровоам (Jeroboam) или Двоен Магнум (Double Magnum), от 6 л. е Матусалем (Mathusalem), 12-те литра са кръстени Балтазар (Balthazar), но любимата ни е Навуходоносор (Nabuchodonozor) - 15 литров гигант. В по- разпространените формати Магнум 1.5 л. или Двоен Магнум 3 л. можете да откриете специални серии червени, розе, бели и естествено пенливи вина на световни производители.

 
Някои български изби също бутилират лимитирани серии в Магнум бутилки, най-вече червени, но могат да се срещнат и някои розета, като и бяло вино, ще ги видите в специализирани магазини за вино или в колекциите на винарните. Такива имат Вила Юстина, Драгомир, Кастра Рубра, Вила Мелник, Изба Манастира, Ямантиеви, Тера Тангра и др. Чудесни са за подарък на ценители, за колекция или просто за по-голяма група любители на виното ;)
От опит знаем, че наистина едно и също вино в бутилка от 750 мл. и в такава от 1.5 л. има разлика във вкуса и съзряването в полза на последната. А сега провокираме и вас да откриете същата ;)
Консумирайте отговорно!

Автор: Vino Orenda Wine Shop I Снимки: Google и eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар