събота, 21 ноември 2015 г.

Бариста у дома | Life

Уговорката - да се видим на кафе - придобива съвсем друг смисъл, когато я направиш с истински запален почитател на кафето. Макар, че не се определя като кафеджия, Злати се запалва по кафето след курс за любители при Йордан Дъбов преди около две години и от тогава не пие друго кафе освен неговото. Заедно с нея решихме да си организираме една дегустация и тя да ни разкаже малко повече за различните методи на приготвянето му и за някои детайли, на които е добре да обръщаме внимание при избора му.


Първото, което ни прави впечатление е, че Злати говори за кафето точно както ние за виното. И това съвсем не е случайно, защото между тях има доста общо. Кафето също е плод и при отглеждането му тероарът също е от огромно значение.

 

Когато си купуваме кафе, трябва да следим за няколко неща - периодът от изпичането му до изпиването му не трябва да е по- голям от 6 месеца, желателно е да си го купим във вакуумирана опаковка, а самите зърна трябва да са леко грапави, не лъскави и с цвят на млечен шоколад. Злати се доверява на кафето, внасяно от Йордан Дъбов, който го подбира и внася от различни малки ферми по света и го пече сам.

 

След като изберем кафето, което ще пием, трябва да решим и как ще го приготвим.
Методите за приготвяне всъщност са доста - с джезве, еспресо, филтър кафе, френска преса, кубинска кафеварка /мока/ .... и така популярното в Европа еспресо, всъщност е най- малко използваният начин в световен план. Еспресото е и най- сложният начин за приготвяне на кафе- уви скъпо струващите машини не гарантират добър резултат, защото го правят с автоматични програми. Магическата формула за доброто кафе е 12 гр. кафе на 150-180 грама вода. И не бива да забравяме, че кафето не трябва да ври. 


 

Нашата импровизирана дегустация проведохме с 2 кафета от етиопски ферми, които приготвихме по два различни начина- с Харио кана /японски метод за филтър кафе/ и с френска преса. Смилането на кафето трябва да се съобрази с метода, по който ще го приготвите- за френска преса например е необходимо да е по- едро смляно. Сигурно няма да се изненадате, че водата, с която го правите, също има голямо значение. Специалистите препоръчват да се ползва филтрирана вода. И при двата метода, които изпробвахме, ароматът и вкусът бяха много интензивни и като вече опитни дегустатори дори успяхме да доловим нотки на малина и на цитрус в двете проби.



Ако правите експерименти вкъщи ви напомняме, че при дегустацията не трябва да добавяте захар, мляко или други добавки, за да усетите автентичния вкус.  

* Най- големите консуматори на кафе в света са Япония и САЩ
*Топ производителите на черното злато са Бразилия и Виетнам
*Най- скъпото кафе в света е Kopi Luwak.

Автор: Валентина Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар