четвъртък, 1 октомври 2015 г.

Гръцко вино | Wine

Какво знаете за гръцкото вино? Едва ли много.. От Гърция очакваме красиви плажове, небесносиня вода и вкусна средиземноморска храна, а когато стане въпрос с какво да комбинираме октопода на скара, хрупкавите пържени тиквички и безкрайното разнообразие от риби, обичайно посягаме към узо или студена местна бира и по-рядко към вино. А забравяме, че в Гърция вино се произвежда още от древни времена и е било задължителен елемент на масата и в ритуалите на древногръдцките богове.

Ето защо при последната си почивка в Гърция решаваме да научим повече за местните вина и как да ги съчетаем с гръцката кухня, на която сме големи фенове. За наш късмет се оказваме само на няколко колометра от една от най-големите гръцки винарни - Domaine Porto Carras, която разполага с 4 750 хектара лозови масиви. Малка част от тях се виждат от пътя към винарната - красиво пръснати по хълмовете от двете страни на шосето.


От вън винарната има доста ретро вид, но вътре те посреща приятна дегустационна в стил винен бар заедно с магазин, от който можете да закупите вината, които сте опитали.


По време на дегустацията разбираме, че през последните години винопроизводството в Гърция преживява нещо като ренесанс – използват се нови технологии, обръща се внимание на еко произвоството, а много от винарните се обръщат към местните сортове в търсене на уникалния гръцки вкус и настроение.

Да произнесеш и запомниш имената на гръцките сортове се оказа сериозно предизвикателство. Само опитайте с Xinomavro (ksee-NO-mav-roh), Assyrtiko (ah-seer-tih-koh), Athiri (a-thee-ree), Malagousia (mah-lah-goo-zee'AH) и Preknadi (prek-nadee) и сами ще се убедите ☺ А това са типичните за Северна Гърция сортове.

И тъй като е лято, и търсим вино за риба на скара, опитваме бели сортове, като Асертико (Assyrtiko). Опитваме го в чист вариант и в комбинация с друг местен сорт Атири (Athiri). Според сомелиерите, заради своята свежест, чисти ило в купаж, виното от тези сортове се съчетава идеално със средиземноморската кухня. Проверяваме това твърдение с бутилка Athiri и Blanc De Blanc, и не оставаме разочаровани! 

Как да стигнете до там? Винарска изба Портто Карас се намира на Ситония, втория ръкав на Халкидики, на 2 км. от Неос Мармарас и 120 км. от Солун. 
Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар