Никой не иска
да попада в капан, но ако се озовете в Капана в Пловдив, едва ли ще бързате да
го напуснете! Сигурно сте чули да се говори за стария квартал в града, който
има нова цел – да се превърне в територия на свободното изкуство. Част от тази мисия е Капана фест,
който ни се стори добър повод да проверим на място какво се случва в Пловдив.
За Капана фест
знаем, че е карнавал на уличното изкуство. Говори се, че пилотното му издание през май надминава всички очаквания и предизвиква огромен интерес.
Това мотивира организаторите да направят и второ есенно издание под мотото
„Душата на квартала”, което включва музикални сцени, спортни зони, улични
базари, творчески игри и предизвикателства, танци, ретро рали и какво ли още
не.
Пристигаме в
Пловдив в събота по обяд и решаваме да спрем някъде в центъра, защото никой
няма точна идея къде е квартал Капана. Това обаче се оказва незначителен
проблем, защото много бързо виждаме през уличките характерните пъстри знаменца и откриваме
на къде вървят хората.
Попадаме в капана на малки павирани улички с множество кокетни магазинчета и изнесени сергии. Хората се разхождат с бавна и лежерна стъпка край шарени авторски бижута и украшения, ръчно правени дрехи и аксесоари.
Изградени са работилнички, където не само виждаш как се създава изкуство, но можеш да участваш лично – да те нарисуват с къна, да поиграеш на грънчар или просто да се омажеш с боя. В друга уличка се е приютил фермерски базар, а в трета се виждат интересни спортни съоръжения – баскетболни кошове и малки мрежи за федербал.
Заведенията са отворени и са разположили масички отвън. И всички те са някак арт,
някак различни от тези, на които сме свикнали в София. Ритъмът също е различен
от този на София диша, например. Музиката е някак по-чил, хората пият кафето си
отпуснати на облегалките, а не на крак или надвесени над чашите си в
предстартова позиция.
Усещането, че
си турист някъде в чужбина е толкова силно, че ни завладява и сами забавяме
крачка. Обядваме в приятен турски ресторант, разглеждаме ретро рали и опитваме непозната марка от
любимата ни крафт бира.
В края на деня сядаме за кафе и домашна лимонада в любимото Basquiat, за което много скоро ще ви разкажем повече. И точно, когато пред заведението започват да изграждат сцена за предстоящата акустична вечер, осъзнаваме, че е дошло време да си тръгваме.. Обещаваме си, че на пролет за третото издание на фестивала ще се върнем и ще останем до края!
Повече за
Капана можете да разберете тук.
Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog
Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog
Няма коментари:
Публикуване на коментар