понеделник, 26 октомври 2015 г.

Вина от Гърция и Балканите са сред акцентите на DiVino.Taste 2015 | Events

Не отдавна ви разказахме за гръцките вина, които опитахме това лято в Халкидики и ни спечелиха със своята свежест и идеално съчeтание с любимата ни средиземноморска кухня. Ето защо се радваме да споделим, че гръцкото вино ще бъде акцент в програмата на DiVino.Taste 2015. Специално за форума от Гърция пристига професорът по лозарство Стефанос Кундурас, който ще представи огромните възможности пред винарството в Гърция. С дегустация на 10 от най-интересните гръцки сортове той ще покаже как изглежда съвременното гръцко вино.


Историята на гръцкото вино е бурна като историята на народа, обитавал земите на днешната ни южна съседка. Хилядолетна традиция, голямо тероарно и стилово разнообразие и сериозно развитие през последните десетилетия – така най-кратко може да се опише съвременно винопроизводство в слънчева Гърция. Страната предлага и огромно изобилие от сортове – близо 300! 

Макар и само на няколко часа път с автомобил от големите ни градове, гръцките винарски райони все още остават слабо познати за българската публика. А наистина заслужават внимание! Лично се убедихме в това при посещението си на една от най-големите гръцки винарни -Domaine Porto Carras. Защото благодарение на цяло едно поколение млади енолози, получили образованието си във Франция и Калифорния, през последните години гръцкото винопроизводство е направило голяма крачка напред.


По традиция, най-големият форум на българското вино предлага богата съпътстваща програма. За тазгодишното си издание, DiVino.Taste поглежда не само към гръцкото вино, но и към огромното винено разнообразие в другите съседни страни от Балканите. Тази част на Европа изобилства от сортове и стилове, а от съчетанието на древни традиции с модерни тенденции се получават изключителни интересни вина. За много неизследвани територии и тайни за земята, която всички си мислим, че познаваме обещава да ни разкаже Ирина Софранова по време на майсторския клас Виненият вкус на Балканите: неоткрити тероари.


Петото издание на DiVino.Taste ще се проведе от 20 до 22 ноември, в НДК София. Билети за изложбената част и майсторските класове се предлагат онлайн в магазин Vintageclub. Пълната програма на DiVino.Taste 2015 може да намерите на 2015taste.divino.bg/.

Публикувано в Life Tasting Blog I Снимки: DiVino.Taste и eLights photography

Няма коментари:

Публикуване на коментар