Не отдавна ви разказахме за гръцките вина, които
опитахме това лято в Халкидики и ни спечелиха със своята свежест и идеално
съчeтание с любимата ни средиземноморска кухня. Ето защо се радваме да споделим,
че гръцкото вино ще бъде акцент в програмата на DiVino.Taste 2015. Специално за форума от Гърция пристига професорът
по лозарство Стефанос
Кундурас, който ще представи огромните
възможности пред винарството в Гърция. С дегустация на 10 от най-интересните гръцки сортове той ще покаже
как изглежда съвременното гръцко вино.
Историята на гръцкото вино е бурна като историята на народа,
обитавал земите на днешната ни южна съседка. Хилядолетна традиция, голямо
тероарно и стилово разнообразие и сериозно развитие през последните десетилетия
– така най-кратко може да се опише съвременно винопроизводство в слънчева
Гърция. Страната предлага и огромно
изобилие от сортове – близо 300!
Макар и само на няколко часа път с
автомобил от големите ни градове, гръцките винарски райони все още остават
слабо познати за българската публика. А наистина заслужават внимание! Лично се
убедихме в това при посещението си на една от
най-големите гръцки винарни -Domaine Porto Carras. Защото благодарение на цяло едно
поколение млади енолози, получили образованието си във Франция и Калифорния, през
последните години гръцкото винопроизводство е направило голяма крачка напред.
По традиция, най-големият форум на българското
вино предлага богата съпътстваща програма. За тазгодишното си издание, DiVino.Taste поглежда не само към
гръцкото вино, но и към огромното винено разнообразие в другите съседни страни
от Балканите. Тази част на Европа изобилства от сортове и стилове, а от
съчетанието на древни традиции с модерни тенденции се получават изключителни
интересни вина. За много неизследвани територии и тайни за земята, която всички
си мислим, че познаваме обещава да ни разкаже Ирина Софранова по време на майсторския клас Виненият вкус на Балканите: неоткрити
тероари.
Публикувано в Life Tasting Blog I Снимки: DiVino.Taste и eLights photography
Няма коментари:
Публикуване на коментар