петък, 30 октомври 2015 г.

Старо Стефаново – приказка от Предбалкана | Travel

Винаги е вълнуващо да попаднеш на непознато място, а когато това е скрито в планината малко селце в стар български стил, с каменни плочи вместо керемиди, се чувстваш като откривател на съкровища. 



Когато започнахме пътешествието си в Предбалкана, дори и не подозирахме, че само на 5 км от магистрала Хемус (по пътя за Априлци) в полите на Стара планина ще открием подобно чудо като селцето Старо Стефаново. За разлика от Ковачевица, Лещен и Жеравна, то е останало някак незабелязано, въпреки че е обявено за архитектурен резерват преди повече от 20 години.



Само на няколко метра след табелата на входа се оказваме на малък площад. Тишината, която ни посреща щом слизаме от колата, подсказва, че сме попаднали в забравено от цивилизацията място. Както при много български села, липсата на поминък и тук е принудила хората да търсят възможности извън селото и да го напуснат. Въпреки, че е някак тъжно, това е помогнало селото да запази автентичния си вид и възрожденска атмосфера и до днес.




За първооткриватели на красивото селце Старо Стефаново биха могли да претендират българските кинаджии, които го превръщат в снимачна площадка на сериала по прочутия роман на Ивайло Петров "Хайка за вълци". Постепенно някои от къщите в селото се купуват от нови собственици, които ги реставрират и запазват от разрушаване. Повечето обаче нямат този късмет и за жалост са оставени на произвола на времето и суровия планински климат.

 

Освен красивите стари къщи покрити с каменни плочи (тикли), в селото откриваме прекрасна стара църква на повече от 130 години, строена от ученик на Кольо Фичето. Естествено, оказва се заключена, но през ключалката успяваме да зърнем късчета от стенописите и иконостаса. В двора й сред патриархално достолепно спокойствие под отдавна замлъкналото дуло на оръдие попадаме на войнишки паметник - почит към местните жители, загинали по време на войните.



И това не е всичко, с което ще ви изненада старото селце. Тук се крият още забравени съкровища, като 1300-годишно дърво цер, селска чешма, строена през 1830 и Поповото мостче. Стар надпис над олющена врата подсказва е единствения спомен, останал от едно от първите български училища в Ловешко. А в околностите на селото има за откриване и няколко тракийски могили.



Старо Стефаново може да бъде отлично допълнение към една приятна съботно-неделна екскурзия до Априлци, Ловеч, Орешака или Троянския манастир, каквато направихме ние с момичетата от nvision travel, но мястото е подходящо също и за спокоен уикенд сред природата . Ако пък решите да останете, може да го направите в комплекса „Дедовите къщи”, където предлагат автентична атмосфера и вкусна храна.




Как да стигнете до там? Архитектурен резерват Старо Стефаново се намира приблизително в центъра на България - на 160 км от София, на 5 км от магистрала Хемус (по пътя за Априлци), на 20 км от Ловеч, Троян и на 30 км от Троянския манастир, на 75 км. от Велико Търново.

Повече за Старо Стефаново можете да научите тук.



Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар