сряда, 27 май 2015 г.

Винени събития в България, които да посетите през 2015 | Wine

Ако не просто обичате да пиете вино, но и сте любопитни да научите повече за него, препоръчваме ви да посетите 6 винени събития, които ще се проведат в България през следващите месеци.


1. Балкански международен винен конкурс и фестивал 2015

В края на май София за четвърти път ще стане домакин на Балканския международен винен конкурс и фестивал. Конкурсната част ще се проведе на 28 и 29 май при закрити врати, а фестивалът е планиран за 30 и 31 май (събота и неделя) в градината на Гранд Хотел София. През тези два дни организаторите ще ни осигурят възможност да  дегустираме балкански вина в съчетание с типични за страните от региона продукти.

По време на събитието се предвижда още да бъде създадена „Балканска винена камара”, както и да се проведе първото по рода си туристическо изложение Balkan Flavors, посветено на гостоприемството и богатото кулинарно наследство, характеризиращи страните от Балканския полуостров. Целта на Balkan Flavors е да се утвърди като бизнес платформа и основен канал за популяризиране на висококачествени туристически атракции в сферата на еногастрономията.

Повече на: http://www.balkanswine.eu/bg/

2. Фестивал на виното розе в Казанлък

През юни в Казанлък темата е рози и розе! На 5 юни в града започва петото издание на Фестивала на виното розе, което събира най-добрите производители на розе в България. Фестивалът е част от празниците на розата, които привличат хиляди посетители от страната и чужбина в Казанлък. През последните години фестивалът в Казанлък се превърна в истински празник на розето и се утвърди като форум, който определя модните тенденции в производството на това уникално вино.


Петият национален конкурс за розе ще започне със закрита дегустация, в която ще вземат участие както специалисти, така и винолюбители. Събитието ще се проведе в ресторант-градина Старата къща в живописното с. Енина, на 6 км от Казанлък. 

Търговското изложение Rose Wine Expo Kazanlak 2015 ще бъде официално открито на 6 юни 2015 г. Базарът - изложение е с вход свободен за посетители и ще бъде отворен от  14.00 ч до 19.00 часа.

Повече информация за фестивала може да намерите тук.


3. Бургаски фестивал на виното 2015

За втора поредна година в Морската градина в Бургас ще се проведе Фестивал на виното от 30 юли до 2 август 2015 г. Фестивалът се провежда със съдействие и под егидата на Община Бургас и с подкрепата на Съюза на енолозите в България и Регионалната лозаро-винарска камара „Южно Черноморие“.

Целта на фестивала е да популяризира качествата и разнообразието на българските вина сред жителите и гостите на Бургас и региона в разгара на летния сезон. Заедно с големите и известни в страната и по света български производители на вино свои отличени продукти ще представят и редица нови бутикови изби. Посетителите ще имат възможност да дегустират и чуждестранни продукти, спечелили високи отличия на международни конкурси.

Повече информация за събитието може да намерите тук.

4. Конференция за дигитална винена комуникация 2015

Тази година Пловдив ще събере професионалисти и любители на виното от цял свят по време на осмото издание на конференцията за дигитална винена комуникация, която ще се проведе от 23 до 25 октомври 2015 г. . под спонсорството на Министерството на земеделието.

Digital Wine Communications Conference се организира за пръв път през 2008 г. в региона Риоха в Испания под името Европейска конференция на Винените блогъри (European Wine Bloggers’ Conference). Това е първото по рода си събитие, което през 2013 г. придобива името Digital Wine Communications Conference. Всяка година събитието има тема, като темата за 2015 г. е „Бленд”.

Целта на събитието е създаването и поддържането на мрежа за комуникации в сферата на виното, да популяризира винената култура, да подобрява стандарта във винената индустрия и най-вече да създаде физическа среда за споделяне и обмен на идеи.

Повече информация за конференцията може да намерите тук.



5. DiVino.Taste 2015

Петото издание на изложението DiVino.Taste ще се проведе между 20 и 22 ноември в София. Както обикновено, по време на изложението български производители ще представят най-доброто от своите вина. Освен изложбена част с дегустации, програмата на DiVino.Taste включва още майсторски класове, семинари, лекции и презентации. 

За участие са поканени водещи световни експерти. Идеята на организаторите от DiVino е събитието да се превърне в ежегоден форум за популяризиране на качественото българско вино и винопроизводство не само у нас, но и извън страната.

Повече на: www.taste.divino.bg

6. Дефиле на младото вино 2015

От 27 до 29 ноември в Стария град на Пловдив ще се проведе и фестивалът „Дефиле на младото вино – 2015”. Фестивалът е едно от най-масовите и важни събития за винен туризъм в Пловдив и страната. 

Всяка година над 10 000 посетители от България и света посещават Дефилето, за да дегустират младите български вина. Това е истински винен празник, в рамките на който българските винопроизводители представят своята продукция сред уникалната обстановка на възрожденските къщи. Дегустациите са съпътствани от богата културна програма – „Дни на младото вино” с изложби, концерти, лекции, посветени на виното. За любителите на гурме кухнята във водещи пловдивски ресторанти се организират „Вечери на младото вино”.

Повече информация за събитието може да намерите тук.


Наред с тези събития, не забравяйте да следите и разнообразните винени събития в единствения магазин само за българско вино Vino Orenda. Предстои ни „Розова вечер в седмицата на розе реколта 2014”, „Хляб и вино”, както и много, много други. За да не изпуснете нещо интересно, абонирайте се за бутиковите събития във Vino Orenda тук

Автор: Vino Orenda Wine Shop I Снимки: Google I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар