понеделник, 25 май 2015 г.

Село Косово - за ден или за уикенд | Travel

Имало едно време малко селце, сгушено в живописни гори между четири бистри планински рекички, които никога не пресъхват. Там се става с петлите по изгрев и се ляга с кокошките. А до ушите ви стигат само звънци на овце и песента на щурците.      



Това е родопското село Косово. Обграждат го ридове с девствена природа, запазило е духа на отминалото време. Стари каменни къщи в типичен възрожденски родопски стил са пръснати малко хаотично по планинските склонове. Много от тях са паметници на културата, а някои дори с национално значение. 



Две от сградите в селото са дело на прочутия майстор Хаджи Георги Станчовски, построил къщите на Коюмджиоглу и Димитър Георгиади в Стария Пловдив. Това са църквата „Успение Богородично“ от 1851 г. и собствената му къща („Хаджийската“) от 1853 г. Изключително интересни са също старото училище (1889 г.), параклисите „Св.Неделя“ и „Св.Петър“, воденицата, ковачницата, както и повечето стари къщи в селото.





Някога селото е било оживено, но днес тук живеят постоянно едва 8-9 човека. Много от къщите са изоставени и се рушат, а по улиците рядко ще срещнете хора. В момента село Косово прилича повече на фото декор от миналото.





Ние посетихме селцето за еднодневна фото разходка с момичетата от nvision travel, но мястото е подходящо също и за спокоен уикенд сред природата. Можете да отседнете в някоя от реновираните Косовски къщи за гости, където ще ви нахранята и ще ви организират барбекю или разходка за гъби. Ако сте готови за малко ретро настроение, обезателно се отбийте в местната кръчма с многозначителното име „Безгрижен живот”:)



Как да стигнете до там: село Косово се намира в централния дял (Чернатица) на Родопите, на 5 км от балнеоложкия курорт Нареченски бани. Лесно достъпно е от Асеновград (30 км), Пампорово (36 км), Пловдив (50 км), София (197 км).





Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар