понеделник, 8 юни 2015 г.

Розе в сезона на розобера | Wine

Лято е и няма по-добро време за пиене на розе. За разлика от своите популярни събратя червените и белите вина, розето е по-малко познато и много хора се отнасят към него с доза недоверие – някои мислят, че не е достатъчно качествено и се предпочита от хора, които не разбират от вино, други мислят, че е твърде женско питие заради розовия цвят, а трети го намират за твърде сладко.   
Тук ще се опитаме да ви докажем, че тези твърдения не отговарят на истината и да пиеш розе в сезона на розобера е не само модерно, но и истинско лятно приключение.
Какво представлява розето?
Както сигурно знаете, вино се прави като гроздовия сок се изцежда от ципата и се оставя да ферментира. Много хора вярват, че бяло вино може да се направи само от бяло грозде, а червено от червени сортове. Нищо подобно! Всеки гроздов сок е бял на цвят – независимо от цвета на гроздето. Ако се питате от къде идва тогава цветът на червеното вино, това става като ципите на червеното грозде се оставят да се киснат в гроздовия сок и така го оцветяват. Освен това танините на гроздето също спомагат за неговото оцветяване, като придават на червеното вино комплексност и по-добър потенциал да старее.
Когато се прави розе, ципите на гроздето се оставят да киснат в сока за много кратко време /само броени часове/ и така той става розов, а не червен. В резултат виното е свежо, жизнено без да е натоварено с танини. По принцип розето се произвежда изцяло от червени сортове, т.е. не е смес м/у бяло и червено вино. Изключение от горното правят някои пенливи /шампанизирани/ розета при производството на  които е позволено смесването на бяло и червено вино.
Добро вино ли е розето?
Да! Има изключително добри розета. Но както при бялото и червеното вино, и при розето, трябва да изберете тип по ваш вкус. И както бялото и червеното вино, розето може да е висок или нисък клас вино, евтино или скъпо. И ако искате да опитате добро розе, бъдете готови да похарчите малко повече. Няма да останете разочаровани!
 
Какви видове розе съществуват?
Най-общо има два вида розе:
• Сухо розе. Това е може би най-популярния стил, който се произвежда навсякъде по света. Сухо розе може да се направи от всеки вид грозде, но най-често се използват Pinot Noir, Grenache, Syrah и Mourvedre. Обикновено, сухите розета са с по-високо качество и по-скъпи.
• Сладко розе. Това розе е сладко и с по-малко алкохол. Най-популярните сортове тук са Зифандел /Примитиво/ и Мерло. Ако не обичате сладки вина, стойте далече от сладкото розе. Много хора си мислят, че не обичат розе, защото е твърде сладко. Това са хора, които не са опитали сухо розе.
Как се пие розе?
С малки изключения, розето е създадено, за да се пие докато е младо, до 1-2 година от производството му. Чудесно е за пиене само по себе си, като аперитив или „welcome drink”  на парти, на пикник със свеж студен сандвич или в съчетание с многобройни храни (т.нар. food friendly) салата с яице, паста, морски дарове и др. Можете да пиете розето леко или силно изстудено, което го прави перфектното лятно питие. То е леко и върви чудесно с ягоди, малини и череши. Подходящо е за всякакъв тип хора – от експерти, до напълно начинаещи.
 
Не се притеснявайте от розето. И това лято то е на мода и това се видя и на Балканския винен фестивал, който се проведе в София миналия уикенд. На всеки български щанд имаше задължително по едно розе, а на някой и по две, в различна стилистика /по- плътни и наситени или бледи и елегантни в т.нар. провансалски стил/ и ценови клас. На вечерта на розето във Vino Orenda Wine Shop и на Фестивала на розето в Казанлък имахме възможност да потвърдим нашите български фаворити от реколта 2014.
Някои от тях са:
Incanto eXcentric Rose 2014 Medi Valley
Middle Forest Rose 2014 Manastira Winery
Sarva Rose 2014 Dragomir
Rose 2014 Villa Yustina
Rose 2014 Alexandra Estate
Rose 2014 Chateau Burgozone
Bergule Rose 2014 Villa Melnik
 


Автор: Vino Orenda Wine Shop I Снимки: Google I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар