четвъртък, 9 април 2015 г.

5 предложения за Българско вино за Великден | Wine

Българската традиция за Великден повелява да се боядисат яйца, да се омеси козунак, да се иде на църква и да се запали свещ, а семейството да се събере на богата великденска трапеза, която слага края на великденските пости. Независимо дали сте постили или не, по обичай великденската трапеза трябва да включва агнешко, пресни картофи, зелена пролетна салата, варени яйца и царя на празника - козунака. А, вярвам ще се съгласите, че традиционния вкус на такава трапеза, се съчетава най-добре с хубаво българско вино.
 
Подбрахме за вас няколко от нашите любими български вина, които ще се впишат прекрасно с великденските специалитети. Спряхме се на достъпни и популярни сортове, включително и типични български местни сортове, за които не е необходимо да притежавате научна степен, за да оцените и да се насладите.
 

1. Розе към свежата зелена салата с варено яйце
 
Традиционно великденският обяд започва със свежа пролетна салата с варени яйца (поднесете я с лек млечен дресинг), която е най-добре да съчетаете с леко бяло вино или розе. Преди да сервирате, не забравяйте да изстудите до 9-12 градуса.
 
Препоръчваме:
Розе Виа Аристотелис 2016 Орбелия
Розе Мидъл Форест 2016 Изба МАНАСТИРА
 
2. Сухо розе или червено с пресни картофки
 
Ако сте приготвили картофена салата, поднесете я със сухо розе като Рубин 4 Сезона на Вила Юстина 2016 или Розе Широка Мелнишка лоза 2016 на Мелвино. Ако обаче сервирате картофите като гарнитура към месо – придържайте се към червеното, например: Гъмза Боровица 2014 Боровица или Пино Ноар сингъл винярд 2015 Ямантиеви.
 

3. Каберне совиньон или купажи за агнешкото
 
След салатите, обичайно идва ред на агнешкото! Печено или на скара, то има силен и богат вкус, който ще се допълни чудесно от средно до плътно червено вино с умерени танини. Независимо дали е мек пролетен ден или леко мразовито, Каберне совиньон или купажи с него са добрата комбинация.
Каберне совиньон Ялджика 2013 ЗАГРЕЙ; К9 /каберне сов.&мерло/ 2012 БАЛАР; Филигран /пино ноар,каберне совиньон, каб. фран/ 2013 Шато Ботево или защо пък не и някои балансиран, плодов и елегантен мавруд като Илая 2013 Изба МАНАСТИРА или Мавруд  Селекшън 2013 БЕНДИДА.
 

4. Леко червено вино или шардоне с печено пилешко/пуешко
 
 
Ако вместо класическото агнешко за Великден сте избрали печено пиле или пуйка, най-добре е да го комбинирате с  по-плътно бяло или леко и плодово червено вино.
Предлагаме да опитате с бялото Шардоне Сюр ли 2015 БРАТАНОВИ отлежавало в/у утайките или Бергуле /шардоне&вионие/ барел ферментед 2014 ВИЛА МЕЛНИК; Широка мелнишка лоза на същата винарна или чудното хрумване на Винарна Орбелус виното Хрумки органично 2013 /Сира,мелник 55, мурведър, марселан/.
 
 
5. Сладко вино с козунака
 
Няма великденска трапеза, която да не завърши с парче козунак с ядки и сушени плодове или козуначено руло с шоколад. Тук можем да се вдъхновим с десертно ликьорно вино, с някое натурално сладко като Нобле мавруд 2012 Винарна Загрей или плодово такова като на ТРАСТЕНА Малини и Мерло 2016.
От нас наздраве за един хубав български Великден и началото на пролетта :)


Вината в този материал можете да откриете във Vino Orenda Wine Shop.
Автор: Vino Orenda Wine Shop I Снимки: Google I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар