Споделено от блога на Магдалена Пашова- здравословна рецепта за палачинки с червено цвекло вместо мляко.
На Великден готвенето може да бъде забавно особено когато е цветно!
Продукти:
- 1 1/3 чаша брашно от спелта
- 2 яйца от свободни кокошки
- 1 чаша прясно изцеден сок от червени цвекло
- ½ ч.л. вода
- щипка сол
- 2 с.л. гхи или кокосово масло за тигана
Приготвяне:
Аз лично смесвам всики продукти в блендера и миксирам до еднородна смес. Можете разбира се да го направите и на ръка с телена бъркалка – целта е да получите хомогенна смес с гъстота на боза и без бучки.
Загрейте котлона на средна температура и разтопете парченце масло в тигана. Изсипете малка част от сместа и разклатете тигана, така че сместта да покрие дъното на възможно най-тънък пласт. Изчакайте няколко минути да стегне и обърнете с помощта на шпатула. Изчакайте още минута. Прехвърлете в чиния, завийте с плънка по ваш избор и продължете със селдващата палачинка.
Пълнежът на палачинките е от свежо крема-сирене и бейби спанак. Алтернативно може да използвате рикота, котидж чийз или заквасена сметана, както и комбинация от различни зеленолистни. Допълнително може да обогатите плънката със смляно ленено семе, сусам, слънчоглед или смлени орехи. Пастет от зеленолистни също е доста добър вариант за плънка.
Можете да намерите още здравословни и интересни рецепти в блога на Маги: Naturelita
Няма коментари:
Публикуване на коментар