Много сме щастливи, че Магдалена прие да гостува на блога ни, тъй
като тя е истинско вдъхновение за нас. Специалността на Маги е храната- и по-
точно храненето като начин за поддържане на здравословен и балансиран начин на
живот. Освен от образованието си тя черпи знанията си и от личния си опит и
начин на живот, а това я прави още по- убедителна и вдъхновяваща.
Зададохме и няколко въпроса във връзка с нейната работа като
нутриционист и още веднъж си припомнихме защо я харесваме толкова- защото не е
крайна в убежденията си, вярва в баланса и умереността. На един неин семинар
беше споменала, че здравословното хранене е нещо като полярната звезда- стремиш
се към него, но никога не го достигаш. Хубаво е да го приемем и просто да
вървим по този път без непрестанно да се тревожим, че не постигаме съвършенство J
Нутриционистът е специалист по хранене. Специалността е
разпространена много в страните отвъд Океана, основно в САЩ и Кананда, където нутриционистите
са част от цялостната екосистема, включваща различни специалисти в областта на
грижата и превенцията на здравето.
Работата ми е да помагам на хора със здравословни проблеми, които
искат чрез промяна в храненето си да подпомогнат организма си да се възстанови
по-бързо; на здрави хора, които се стремят да изградят пълноценен начин на
хранене, отговарящ най-пълно на нуждите на тялото им; на хора, които искат да
променят хранителните си навици. Работя много с жени, бъдещи родители, както и
с малки деца. Именно на храненето на най-малките от 0 до 2 години е посветена
първата ми книга.
Какво те накара теб самата
да избереш тази професия?
Това беше дълъг процес на търсене на себе си и на подходящата за
мен професия. От години се стремя да се храня здравословно, но като типичен
Телец търся и гурме удоволствието от храната. Колебанията ми и търсенето на
отговор относно това кое е добро и кое не за собственото ми здраве ме отведоха
до специалността нутриционистика, до различни университети, където се преподава
и до сайтовете на хора, които я практикуват.
В онзи момент парченцата от пъзела в главата ми се подредиха и
осъзнах, че най-накрая съм открила професия, която е пресечна точка на всиките ми
интереси - възможност да работя с хора, да бъда полезна, да вдъхновявам, да
пиша, да бъда креативна, да се занимавам с храна. И до днес вярвам, че
решението да уча нутриционистика беше едно от най-правилните в живота ми!
Много хора смятат, че
здравословното хранене би ги лишило от част от удоволствията в живота- шоколад,
баничка, пица- какво би им казала?
Ще си призная, че имаше период, в който и аз мислех така! Преди да
започна да уча се бях увлякла по крайни режими на хранене, изключващи цели
групи храни, термична обработка и т.н. Въпреки че четях за ползите им, аз
самата не се чувствах добре, хранейки си по този начин.
Чрез обучението и практиката си, разбрах, че подобни крайни режими
могат да имат много силен терапевтичен ефект при хора, страдащи от различни
заболявания, но здравият човек следва да се стреми повече към баланс, а не към
крайности.
Когато не се налага да лекувме някакво заболяване, а искаме да се
храним здравословно с цел превенция на здравето, ние не следваме диета, а начин
на хранене, който прилагаме всеки ден. Затова е важно да харесваме и обичаме
храната си, да сядаме с удоволствие и благодарност на масата, да се храним
осъзнато и с наслада.
В този ред на мисли, колкото повече забрани си налага един човек,
толкова повече се отдалечава от здравото! За мен ключът е в разнообразието и в
баланса. Стремя се всеки ден повече от
половината от храната ми да бъде за сметка на разнообразни сезонни зеленчуци, а
останалато да включва качествени протеини, мазнини и сложни въглехидрати.
Предпочитам храни, които са максимално близо до естествения си вид - такива,
каквито ги е създала природата. Избягвам продукти, които са изцяло дело на
човека. Позволявам си обаче малко козунак на Великден или баница на Коледа,
веднъж в месеца мога да изям половин пица. Не си забранявам нищо - просто
тялото ми не изпитва глад за храни, които биха му навредили.
Като голям почитател на
червеното вино не мога да не те попитам- как се вмества алкохолът в
здравословното хранене?
Ето това е още една обаст, в която е важен балансът. Аз също съм почитател
на доброто вино, но пия по чаша с повод и не правя компромис с качеството.
Редица научни изследвания твърдят, че умерената консумация на
червено вино има по-скоро положителен ефект въру сърдечното здраве и намалява
риска от инфаркт. Още веднъж - всичко зависи от качеството на продукта,
количеството и честота на консумация.
Книгата ти „По- здрави
бебета“ дава чудесни съвети за захранването и храненето на децата до 2 годинки.
Какво би посъветвала младите майки, които се сблъскват с остарели методи и
съвети за захранването на бебетата и то идващи директно от педиатрите?
За мен възрастта от 0 до 2 годинки е много специална, защото
тогава изграждаме основите на здравето и организма, възпитаваме вкусови
предпочитания и не на последно място имаме контрол върху храната на детето си.
Затова е важно да използваме този период и да му поднесем най-подходящите за
възрастта му храни, приготвени по най-лесния за разграждане и усвояване начин!
За жалост една част от днешните педиатри не се информират относно
новите открития в областта на храненето и диетиката, и препоръчват остарели и
отречени от науката методи при захранването. Бих посъветвала майките да се интересуват
повече, да приемат всички съвети с доза здравословен скептицизъм и най-вече да
се вслушват във вътрешната си интуиция! Каквото и да ви каже лекар или друг
авторитет, той не познава детето ви толкова добре, колкото вие самата. Затова
преди да приемете и приложите директно нечии чужди съвети, чуйте вътрешния си
глас!
Повече за
Магдалена и работата й като нутриционист може да научите тук.
'Холистичният нутриционист' е специалист по
здравословно хранене. Понятието нутриционист произлиза от английската дума nutrition, което в превод означава
пълноценно хранене. Модерната наука Nutrition
се развива динамично през последните 50 и особено през последните 20 години в
резултат на изключителната технологизация и химизация на храната, която силно
променя състава и ефекта й върху човешкото здраве.
Автор: Валентина Лозанова-Цекова I Снимки: личен архив I Публикувано в Life Tasting Blog
Няма коментари:
Публикуване на коментар