„Минавала ли си по Цар
Симеон?”. С този въпрос приятелката ми Криси отваря вратата за едно истинско
приключение, което ми показва познатата София в една напълно нова светлина. Ако и вие не сте минавали по тази улица, нека ви разкажа за нея.
На пръв поглед – съвсем обикновена софийска търговска улица на крачка от Централни Хали. Но в момента, в който завиеш от бул. „Мария Луиза” към Женския пазар, попадаш в един различен свят. От Криси разбирам, че известна още като „арабската улица”, Цар Симеон приютява бежанци от Ирак и Сирия вече повече от 20 години.
Привлечени от аромата на прясно изпечен хляб, откриваме малка
пекарна за типичните тънки арабски питки. На входа ни посреща млад мъж с добри
очи и широка усмивка. Разказва ни, че се казва Юсеф и преди 4 години е дошъл от
Ирак.
Във
фурната се продават няколко вида хляб. Обикновен, от бяло и черно брашно, както
и питки с подправки, сусам, сирене, спанак и кайма. Асортиентът е малък, но не
вярвам да ги откриете другаде в София.
С
любопитство наблюдаваме как Юсеф мята питите в нагорещената до червено пещ, а
тай смело ни кани да опитаме и ние. На такова предложение не се отказва –
въпреки топлината от нажежената пещ и тежките клещи. И моята първа арабска питка
е готова :)
Пещта, в
която се пече хлябът, е стара и красива - от цветни плочки с флорални мотиви. Проверявам
в интернет и разбирам, че се казва Танур (tanoor). Представлява цилиндрична
глинена фурна - глината се загрява от дърва, поставени на дъното на фурната, а
хлябът се разстила по стените ѝ и така се запича. Тази фурна прави пекарната
оригинална и изключително специална, сигурно затова носи името й – пекарна
Танур.
Разбираме
от Юсеф, че във фурната идват освен арабски емигранти и много българи, които са
опитали и харесали хляба. Ние също го опитваме и знаем, че ще се върнем!
Излизаме
от пекарната с по питка в ръка и сме привлечени от шарената витрина на съседното магазинче
на име Акед. Влизаме, за да открием отрупани рафтове с арабски стоки, от които
разпознаваме някои видове подправки, чай, нахут и хумус.
Усмихнат
продавач ни предлага локум от гроздов сок с розови листенца. Разказва ни, че е от Багдад и
е в България от 5 месеца. Името му е Лейд. Дошъл е при брат си, който е в
България от 2007 г. и стопанисва магазинчето вече няколко години.
Следващата
витрина, която ни посреща, не отстъпва по блясък и пищност - магазин за платове
Какаду.
Попадаме
в свят от атлаз, коприна и шифон. В този пъстър женски свят няма нищо
по-естествено продавачите да са жени. И също толкова логично, за разлика от
колегите си мъже, те не се поддават на притегателната сила на обектива и
отказват да ги снимаме. Говорим си за платовете, съветват ни за качествата им и
ни разказват, че магазина е част от верига.
Разходката
ни продължава покрай месарски магазини, които продават халал месо, дюнерджийници
и множество фризьорски салони, които предлагат мъжко постригване. Вратите са
широко отворени, а продавачите се усмихват.
На Цар Симеон времето върви някак лежерно. Обитателите й се
движат бавно, събират се пред магазините, редят броеници, играят на шах или
просто пушат цигара докато оглеждат минувачите. Тръгваме си изпълнени с
впечатления и нетърпеливи да ги споделим.
Цар Симеон е една от най-дългите, шарени и противоречиви улици в София.
Простира от бул. Васил Левски чак до ж.к. Света Троица. В миналото е носила
имената Врачанска и Свети Никола Софийски, а в наши дни е кръстена на един от
най-успешните български владетели. От няколко години (и особено много в
последните месеци) в частта си между бул. Мария Луиза и ул. Христо Ботев е
убежище на много чужденци от Ирак и Сирия, които търсят по-доброто си бъдеще
тук.
Някои я харесват заради
скритите съкровища, които могат да се намерят, други я избягват заради
ориенталския привкус. А вие?
Автор: Елица Лозанова I По идея на: Кристина Лазарова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog
Прекрасна история! Не само красиви снимки и увлекателни разкази, но е и толкова важна точно сега, когато, за съжаление, има отрицателно отношение към емигрантите от този край на света. А както се вижда те допринасят толкова много към нашия град със своята сърдечност, трудолюбие и култура.
ОтговорИзтриване