неделя, 26 октомври 2014 г.

Inspirations Cinema: “True Detective”: Two men show


Сред многобройните вампирски превъплъщения и поредния случай на Хорейшо, почитателите на сериалите може и да са пропуснали лекото отклонение от типичния американски съвременен сериал- 8- епизодния True Detective на HBO, който остави отпечатък в жанра за 2014.

Филмът  проследява  на пръв поглед  обикновена криминална история, развиваща се в края на 90те- случай на ритуално убийство, по чиито следи тръгват двама детективи. Действието много умело върви паралелно в миналото и в наши дни, а преследването на оказалия се сериен убиец в крайна сметка отнема 17 години. Определенията  криминален, драма, мистерия и сюжета на филма може и да не привлекат интереса ви, но не се подвеждайте. Ако дадете шанс на филма ще откриете едно малко художествено съкровище сред полето от тийн и крими сериали, които ни заливат. 

Стилът на заснемане а ла film noire, цялостното настроение, постигнато и чрез мястото на снимките- блатистата Луизиана, леко забавеното действие, в което не се акцентира на екшъна, а по скоро на внушенията и картините, на сложните отношения между героите, правят филма различен. Но това което наистина ще ви грабне и ще остави следа е актьорската игра! Рядко съм попадала на сериал, в който всички залози са сложени на една карта- тук това са актьорите. Двама мъже, които изнасят 90% от филма и които в почти толкова процента от времето са сами на екран. 

Матю Макконъхи и Уди Харелсън са ни добре познати артисти, но е дошъл денят да ни изненадат. В съвършен тандем и двамата правят запомнящи се роли, и двамата са номинирани за награда Emmy за главна мъжка роля. Матю, който разби имиджа си на секси сладур от романтичните комедии с ролята си за Оскар в Клубът на даласките купувачи и доказа, че може да бъде перфектен и в драматични роли. И Уди, който винаги е сдържал нещо лудо в себе си още от филма Родени убийци и което сякаш никой режисьор не смее да изкара наяве. 

Блестящи, мрачни, малко тъжни и малко непонятни- някои критици казват че това ще е ролята, с която ще помним тези двамата след смъртта им. Силно изказване за роля в крими сериал. Дори само то е добра причина да го гледате! 

Създателите на сериала ни готвят и втори сезон- с друга история на друго място. За главни роли се спрягат имената на Колин Фарел и Винс Вон. Интересно дали и те ще успеят да ни изненадат.
Автор: Валентина Лозанова I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар