понеделник, 14 октомври 2019 г.

Бирена Академия- какво ново научихме| Events

Често тук освен за винените си пристрастия сме споделяли и за бирените си такива. Това е още една тема, по която често се сблъскваме с някои предразсъдъци, а именно че момичетата не разбират от бира. Затова ни стана много приятно, че Съюза на пивоварите в България ни покани на събитие в рамките на Националната бирена академия – иницитива, която цели по прозрачен начин да формира познания за пивоварната технология и качествата на бирата, базирани на десетки научни изследвания на български и чуждестранни експерти. 



Винаги и по време на пътуванията ни, а и в България се опитваме да пробваме различни неща, да експериментираме с бирите и обогатяваме вкусовете си. А това събитие беше чудесна възможност да научим малко повече за бирата и да структурираме малко собствените си познания по темата.
С истинска страст за бирата и нейните тънкости ни разказа преподавателят по технология на пивото главен асистен, д-р инж. Петър Недялков от УХТ (Университет по хранителни технологии) – Пловдив, заедно с Ивана Радомирова – изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.



И ето че вече и на нашите познания са малко по- подредени.

Видовете пиво

Съществуват няколко основни стилове пиво, а именно – лагер, ейл и ламбик.
  •          Лагерните бири са по-леки, без натрапчив вкус и силни аромати, долно ферментирали. 90 процента от бирата по света е от този вид.
  • ·         Ейл е пиво с горна ферментация. Този тип бири са плътни с повече аромати. Сервират се не много изстудени, т.е.  с малко по-висока температура. Това е предпочитания от нас стил бира през последните няколко години. Разновидност на ейл е вайс, който също е интересен вид пиво - не е филтрирано и не е пастьоризирано, с мътна консистенция, бяло на цвят и отличителен карамфилов и бананов вкус.
  • ·         Стилът Ламбик е по- малко познат в България, но вече постепенно навлиза у нас. Специфичното е, че това е може би най-старият стил бира, стигнал до наши дни. В състава си той има 30 процента пшеница, с леко кисел привкус, като класическият представител може да бъде чист или с добавка на плодове, свеж и сочен. Ферментацията на ламбика е спонтанна, процесът на съзряване на пивото е дълъг и обичайно става в дъбови бъчви. 



Как да дегустираме

Дегустирането на бира започва с най-светлите, най-неохмелените и с най-малко алкохолно съдържание бири. След това се продължава с по-охмелени и горчиви пива, а алкохолът градира нагоре.
Започваме с чашата. Първото условие е тя да е идеално чиста и полирана и разбира се подходяща за типа бира. Грижим се за температурата- тя също трябва да е съобразена с типа бира.
Следващата стъпка е наливането. Правилното сервиране е с наливане от 2,5 см. височина към центъра на чашата, за да се получи около 2 см. пяна, след като чашата се накланя под ъгъл от 45 градуса и се допълва. След наливането, в чашата трябва да се образува ,,яка от пяна“ с дебелина един или два пръста.
Когато е вече в чашата- гледаме цвета. Първа стъпка от дегустацията е да се помирише пивото, да се почувства аромата, малца и отчетлива хмелена нотка, като се отпива на големи глътки, за да може устната кухина да бъде запълнена от бирата. В зависимост от използвания в производството щам дрожди, пивото може да е по-сухо, или по-плътно, или по-ароматно. Ако бирата е твърде газирана, то тя ще маскира усещането за вкус. И накрая следим послевкуса, който до голяма степен зависи от алкохолното съдържание.



Любопитно

Като основна част в състава на бирата водата се оказва съществен компонент и за качеството и. Повечето пивовари пречистват водата, с която се вари бирата, а някои дори добавят минерали към нея.
Безалкохолните бири- оказва че през последните години ръстът им на потребление се е увеличил значително. В България се произвеждат 2 марки безалкохолно пиво. През последните години консумацията на безалкохолни и нискоалкохолни марки пиво у нас има около 4% пазарен дял от общия обем на бирения пазар.
Какво опитахме?

За мен беше много любопитно, че пробвахме освен бири от търговската мрежа и такива, създадени от д-р Петър Недялков и неговите студенти в Университета по хранителни технологии. Една от бирите се отличаваше с добавка на кокос, ванилия и сухо охмелена – нова разработка на преподавателя, нефилтрирана, а другата беше с цитрусов аромат. Винаги е страхотно да опиташ нещо ново, нещо извън стандарта, нещо, което да обогати палитрата ти от познати вкусове. 


Автор: Валентина Лозанова I Снимки предоставени от Съюза на пиварите в България  I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар