събота, 21 септември 2019 г.

На гости на Златен Рожен | Wine

Както често сме споделяли- имаме слабост към винените пътешествия. Стараем се да ги включваме във всяка наша ваканция, дори да е само за посещение на една винарна. 

В района на Мелник сме били неведнъж, но това е място, което не спира да ни изненадва. Място, което все повече се превръща в център на винения туризъм с големия си брой винарни на малко разстояние една от друга, с различните събития, които се провеждат тук и най- любимото ни Отворени врати на избите от региона, което се провежда през Февруари. 


Макар да сме идвали неведнъж все още има винарни, които не сме посещавали. Златен Рожен е една от тях и в началото на Септември поправихме тази грешка.
Отправихме се първо към самата изба, която се намира в селo Капатово. 


Златен Рожен имат много повече лозя, отколкото капацитет на винарната да прави вино, но освен, че продават грозде, работят и по проект за разширяването и. 
От 2017 винарната работи с италиански консултант Федерико Ричи и с неговата помощ са започнали да правят много интерсни вина. Сортовете, с които за сега работят са мерло, каберне фран, сира, санджовезе и българските сандански мискет, широка и ранна /мелник 55/ мелнишка лоза, както и мелнишки рубин.
Една от гордостите на Златен Рожен е бялото вино от червен сорт, а именно от широка мелнишка лоза- White Sand като любопитното тук е, че е и без добавени сулфити. 




На втория етаж на избата има изградена дегустационна зала с панорамна гледка. Тук и ние направихме дегустацията си. 
Стартирахме с типичния бял регионален сорт Сандански мискет, който беше чудесно начало след пътя. Опитахме Мелнишки сепаж от Мелник 55 и Мелнишки Рубин- два сорта, ферментирали заедно, както и СанСи от Сан Джовезе и Сира.





И понеже като пием вино някак винаги ни се иска да се разходим малко и сред лозята и сега помолихме домакините ни да ни заведат до тях- лозята им се намират на около 2км. от избата в землището на с.Левуново и веднага се отзоваха да ни качат с джип по черния път натам /една от причините толкова да обичаме винените турове- хората, които работят тук са винаги много отдадени и с радост показват труда си/. 

Освен, че гледката е страхотна, въздухът чист, тук можеш да хапнеш чепка грозде направо от лозето.

А санджовезето, което опитахме беше толкова сладко, че дори зрънцата му имаха вкус на слънце. 

       


Добрата новина е, че Златен Рожен освен изба имат и хотел в Рожен, където ние нощувахме. Така преживяването беше съвсем завършено. 
В района винаги можеш да запълниш един следобед, че и повече- с разходка до Роженския манастир /обожавам гледката към меловете по залез/, разходка в Мелник, обиколка между селцата и винарните и много снимки по черните пътища с гледка към лозята. 


За да е преживяването ни съвсем автентично на вечеря в кръчмата към хотела си поръчахме разбира се вино от избата. А домакините ни пък ни изненадаха с най- вкусния качамак, който съм яла! Имайте предвид, че се прави по поръчка, тъй като бъркането отнема доста време. 
За да не забравиш в какъв район се намираш, хотелът е пълен с винени елементи в дизайна.

 

 

Закуската е разбира се мекици! Сега вече можем да продължим по пътя си към Гърция:)

Автор: Валентина Лозанова I Снимким Elights Photography & Arian Shkaki I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар