понеделник, 4 февруари 2019 г.

Седмица в Швейцария | Inspiration


Една седмица в Швейцария! Все още се чувствам като турист.. оглеждам сградите, въздишам по езерото, имам импулс да си купя всеки шоколад, който не съм опитвала.. Но започвам да усещам и пулса на ежедневието с познатите и причудливите му нови за мен елементи. Ето и няколко от тях, които веднага правят впечатление:

1. Лозана е красива! И как иначе щом носи моето име :) Типичен швейцарски град с приятен френски дух- прозорци с цветни капаци, тераси от ковано желязо и красиви орнаменти по фасадите. Има си красив стар град с калдъръмени улици, кокетни площадчета и катедрала на върха. С една уловка: Лозана е разположена на хълм и постоянно трябва да се изкачваш и слизаш. Често виждам възрастни хора с щеки и сериозно се замислям да се сдобия и аз с един чифт - уличката от гарата към моята сграда направо ми взима дъха :) И черешката на тортата - езерото! Винаги съм си мислела колко е хубаво да живееш до вода и така му се радвам сега. Очакват ви много снимки от това езеро!
2. Имате поща! В Швейцария всички важни документи идват по пощата. Не електронната - старата класическа поща :) Когато пристигнах и видях името си на пощенската кутия се засмях. Помислих си: е чак пък и табелка с името! Оказа се, много важно да имаш обозначена пощенска кутия. Разрешението за престой, банковите карти, картата за влака.. всичко получаваш в тази безценна кутийка с името си!
3. Швейцарските железници. Те са друго измерение на това, което знаем за влаковете. Страната е опасана от железопътни линии - можеш да стигнеш с влак почти навсякъде. Самите влакове изглеждат някак нови, комфортни, обичайно на две нива, с ел. контакт над всяко място. Пътувам с влак до офиса, но се усеща като метро - има влакче на всеки 20 Мин. Пиша си материалчето точно там - във влака на път за работа :) Сутрин и вечер е пълно, но винги има къде да седнеш. Много рядко виждаш хора с куфари. Повечето са като мен - пътуват по работа с костюмчета, лаптопи, телефони. Бонус: невероятни гледки по пътя :) Минус: по швейцарско скъпо.
4. Тук е момента да отбележа, че цените са смущаващи! Всички ме предупреждаваха, идвала съм често, но пак не спират да ме учудват:)
5. Феноменът събота спрямо неделя! Всяка държава си има своя ритъм. В Гърция например животът започва около 2 часа по-късно и така си тече до края със закъснение - обядва се в 14:00 ч., вечеря се в 22:00 ч :) Швейцарският уикенд ритъм те хваща абсолютно неподготвен! В събота градът избухва - всички са по улиците! Пазаруват, разхождат се, ресторантите и кафенетата са пълни и ти трябва резервация. В неделя се събуждаш в друг град- пуст и тих! София изглежда така само на 25 декември :) Всичко е затворено - магазини, кафенета и ресторанти. Работят само американските вериги като McDonalds & Starbucks, някои азиатски ресторантчета и няколко нормални ресторанта за брънч (прочетох и планирам да ги провря). Казват, че неделя е за семейството, ски през зимата и езерото през лятото!  Плюсът на една такава неделя: градът се превръща в идеалната снимачна площадка (фотографите ще ме разберат). 
Автор: Eлица Лозанова I Снимки: eLights photography  I Публикувано в Life Tasting Blog


Последвайте ни във Facebook и в Instagram 
Няма коментари:

Публикуване на коментар