понеделник, 11 юни 2018 г.

Перу за начинаещи | Travel

Перу е от дестинациите, за които всеки е чувал и които обичайно свързваме с Мачу Пикчу и езерото Титикака. Това поне беше моята представа за Перу, когато приятелката ми Светлана (неуморен пътешественик и експериментатор по душа) сложи идеята на масата. Тогава си казах: защо не? Никога не съм била в Южна Америка, чувала съм за наследството на инките и съм любопитна да го видя, обичам екзотични пътешествия и откриване на нови светове, а знам толкова малко за Перу. И решението беше взето: отиваме в Перу!

 
Как да стигнете:
Първото, което разбрахме за пътя до Перу е, че ще бъде дълъг :) Избрахме KLM с прекачване в Амстердам. Полетът до столицата Лима беше комфортен, доколкото може да бъде един 12 часов полет в икономична класа. И все пак, приемлива храна, хубави филми (лирическо отклонение: препоръчвам “Call me by your name” – ще ви накара да се замислите над много неща докато прекосявате океани и часови пояси), много адреналин от предстоящото приключение и достатъчно време да прочетете и ситния шрифт в пътеводителя.

 
Как да организирате:
Този път избрахме необичаен за нас подход: билетите купихме през българска агенция, а за организацията на пътешествието в Перу заложихме на перуанската Giardino Tours Peru и горещо ви ги препоръчвам. Контактът с тях е бърз (въпреки часовата разлика), лесен (през социалните канали) и много приятелски. Избрахме си един от стандартните им пакети, който допълнихме с още някои места, които искахме да видим. Ние пътувахме всеки ден и минахме огромни разстояния. Можете да заложите и на по-лежерен режим.

 
Какво да опитате:
Перу се оказа една чудесна кулинарна дестинация. Плодовете и зеленчуците са истински и вкусни (вече знам какъв е истинският вкус на прясното авокадо). Кухнята е интересна смесица между европейска и азиатска, много вариации с киноа, различни видове картофи и царевица. Заведенията са най-разнообразни: от супер модерни заведения със звезди Michelin до обикновени малки ресторантчета. Все пак, с местните ресторанти трябва да се внимава. Следвахме стриктно съвета да ядем на препоръчани места и нямахме фалове. Обезателно опитайте нещо ново като стек от алпака, севиче (на мен не ми допадна), Palta Rellena (моят фаворит – салата с пиле в авокадо), Lomo Saltado, емблематичният коктейл Pisco Sour, чай от кока или Inca Kola

  
Как да се облечете:
Времето в Перу е сравнително постоянно през цялата година, която е разделена на два сезона: сух и влажен. Ние го посетихме в началото на април, когато е краят на дъждовния сезон. Бяхме се подготвили за дъжд, но валя само веднъж в Куско и то съвсем символично. В Лима и Паракас е по-скоро топло лято и можете да заложите на тънки спортни рокли, поли и къси панталони. В останалата част на Перу, която посетихме, е топло през деня, но става хладно на сянка и вечер – най-добре е да сте облечени на пластове, които да добавяте и сваляте. Шапка за слънце, слънцезащитен крем и тънко яке са особено полезни. Ако сте в Перу, не може да не си подарите нещо от алпака и шарено пончо.   

 
Къде да отседнете:
Тъй като сменяхме хотела почти всеки ден, заложихме на три звезди хотели – качеството варираше, но като цяло останахме доволни, а няколко ни изненадаха приятно (La casa de Mi Abuela Hotel в Арекипа и Unaytambo Hotel в Куско). За финал се поглезихме с класическия лукс на Novotel в Куско – прекрасна сграда и идеална локация.






Има ли нещо, от което да се притеснявате: единственото необичайно и тревожно нещо при пътуване в Перу е височинната болест. Проучването ни показа, че всеки човек реагира различно и няма значение дали спортувате, дали сте слаб или на каква възраст сте. Различните хора реагират различно на високата надморска висолина. Моят съвет е да организирате пътуването си така, че да се изкачвате плавно. Ако започнете директно от Куско (3399m), най-вероятно ще е по-трудно. Във всеки случай местните знаят и ще ви дадат съвети: чай от кока, листа от кока (горчат, но няма да започнете да халюцинирате;), малко повече захар и ако нещата не вървят добре, в местните аптеки има хапчета на билкова основа и по-сериозни. Най-важното е да не се оставяте на тревогите и с добра подготовка да се насладите на приключението Перу!

 
Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram 

Няма коментари:

Публикуване на коментар