събота, 19 август 2017 г.

5 места в Калифорния, които да посетите | Travel

Вече ви разказахме за Сан Франциско и за любимите си калифорнийски винарни в Напа и Сонома. Но Калифорния се оказа много повече от това. И ако животът ви отведе там, ето какво още ще откриете:

Секвоите

Когато споделих, че отиваме в Калифорния, приятел ми каза – обезателно да идете да видите секвоите. Оказа се, че вилата, която сме избрали е в гора и познайте каква? Секвои! Или както ги наричат там - Редууд (Redwood) - в буквален превод „червено дърво“ - най-високите и големи дървета на планетата. В Калифорния може да ги откриете на много места, има и няколко национални парка, които можете да разгледате. Ние избрахме националния парк Редууд (Armstrong Redwoods State Natural Reserve), който се оказа само на няколко километра от вилата ни. 



Да попаднеш в такъв парк, сред тези огромни и древни дървета е наистина вълнуващо преживяване. Някои от тях са на повече от 2000 години (средно секвоите живеят около 500-700 години) и достигат невероятни височини. Усещането, че вървите сред дървета, които са били на същото това място преди толкова много години, може да преобърне представата за време и нашето място на тази планета. 


Любопитен факт за парка Редууд е, че е създаден от дървосекач, който явно е осъзнал заплахата от скоростта, с която хората унищожават тези удивителни гори и е избрал да помогне малка част от тях да оцелеят под напора на цивилизацията.

  

Джек Лондон

Ако сте плакали за тъжната съдба на влюбения Мартин Идън, сигурно сте любопитни да видите къде е черпил вдъхновението си писателя Джек Лондон. Точно долината Сонома, в която се влюбихме от пръв поглед, е омагьосала и вдъхновила прочутия писател и аватнюрист. Тук той прекарва последните си дни в красиво ранчо “Глен Елън”, което днес е исторически парк. 





Пойнт Рейес – Abbotts Lagoon

Още едно впечатляващо място, което пленява с красива природа, обширни пясъчни плажове и разнообразен релеф, е националният парк Пойнт Рейес (Point Reyes National Seashore). Калифорнийските паркове са запазили много от дивата природа в естествения й вид. Единствените признаци на човешка намеса са деликатни дървени пътеки и означителни табели. 



Abbotts Lagoon е късче природа, което веднага искате да снимате. Много пъти, на отиване, на връщане, на всяка крачка ви се струва различно и още по-хубаво и отново го снимате. Замисляли ли сте се, че самата дума “лагуна” навява настроение на място тихо, закътано, спокойно.. където тревата е тучно зелена, водата е синьо синя, а пясъкът е златен и само вятърът нарушава тази идилия като реди и пренарежда дюните.



А точно зад дюните откривате океана – огромен, мощен, шумен. Тук вече се отказвате от снимките, защото това е красота, която не можете да поставите в рамка.


Пойнт Рейес – Фарът

Фарът (Point Reyes Lighthouse) не функционира от 1975. Не можете да стигнете до самия него, но гледката на самотен морски фар на ръба на сурови скали, брулени от мощните ветрове, винаги е вълнуваща. Точно това място е едно от най-ветровитите места на Тихия Океан – вижте само дърветата, които с години се борят да устоят на порива на ветровете там.



Bodega bay

Калифорнийският браг също няма да ви остави безразлични. Тук настроението е малко драматично – стръмни сурови скали, вятър и океан до където погледът ви стига. Точно това настроение явно е допаднало на Хичкок, когато избира района на Bodega Bay за декор на култовия филм на ужасите “Птиците”.



Може би и нахалните черни птици, които срещнахме там :)



Вижте още за Калифорния:
Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog


Последвайте ни във Facebook и в Instagram 

Няма коментари:

Публикуване на коментар