събота, 22 юли 2017 г.

Разходка из долината на Сонома, Калифорния | Travel

След разходката из Напа Вали дойде ред на другия винен регион, а именно Сонома.
Макар и съседни, и на минути с кола растояние, двата винени района са съвсем различни.

Сонома има приблизително същия брой винарни, но реално са разпределени на двойно повече земя. Според местните Сонома е това, което Напа е била преди 30 години, преди международната слава. Тук винарните са по- спокойни и интимни, а разнообразието на предлаганите вина по- голямо. Самият район е по- зелен, по- див, по- рустикален, а избите са кацнали из долината и е истинско удоволствие да си откриеш някоя и да се отдадеш на дегустация сред природата.

Всъщност районът е разделен на няколко части- долината на Russian River /където се намираше и нашата къща/, долината Александър и Dry Creek.


Ето и някой от най- чаровните ни открития:


Накрая на пътя, кацнала над лозята, дегустационната зала на винарната е като излязла от картичка. В рустикален стил, направена от червено дърво и украсена с местни произведения на изкуството. Тук опитахме много добро Вионие, Шардоне, Пино Ноар, Каринян, Сира, Зифандел.



2. Preston Farm and Winery of Dry Creek

Един от дните приключихме в тази уютна органична и биодинамична винарна с чаровен двор за дегустации. Тук не само, че направихме дегустация, но понеже не ни се тръгваше си взехме бутилка, която да изпием на масите за пикник. Винарната освен с дегустационна зала разполага и с ферма, и с фурна на дървени въглища. Тук се продават зехтин, хляб, продукти от фермата.

Опитахме Совиньон блан, Вионие, Гренаш, Зифандел и си взехме L.Preston 2014 /Сира, Мурведър, Гренаш, Сензо, Каринян/ петорен купаж. Толкова ни хареса, че си донесохме и в София.



3. Iron Horse Vineyards

Мехурчетата са начало на всичко! А денят започва подобаващо във винарната за пенливо вино Iron Horse. Тук се произвеждат 12 различни Cuvees, вариращи от Ocean Reserve Blanc de Blancs от 100% Шардоне, до яркото дръзко и забележително сухо Brut Rose. Всички вина тук са реколтови. Най- младото Wedding Cuvee отлежава три години на партида.



Само на метри от къщата на Джек Лондон се намира тази семейна винарна, основата още през 1981г. Бензигер ферментират първата реколта в разнебитена цистерна камион за мляко. През 1987г. списание Wine Spectator определя винарната като "Must Visit Winery". През 2007г. всичките им вина са сертифицирани за Sustainable, Organic or Biodynamic.

И тази винарна имаше разкошно дворче и след пълната дегустация си взехме бутилка Signaterrra West Rows Chardonnay 2014г., която да изпием бавно на двора.



Тази малка винарна, препоръчана ни от домакините от Airbnb е скрита сред зеленина в сърцето на долината Russian River. Тук дойдохме подготвени- с пълна чанта за пикник се разположихме в уютния двор. Както в повечето винарни и тук можеш да поиграеш на Bocce /калифорнийската версия на френския Петанк/ или на cornhole /игра с дупки и пликчета пясък/. Истински идиличен винен следобед!




Долината на Сонома е селска и привлекателна, не толкова добре обособена и бизнес насочена като тази на Напа. Разходката тук носи различно усещане- може би по- автентично и не толкова туристическо. Но няма да ги сравнявам повече- и двата региона не са за пропускане и предлагат неповторомо винено изживяване!



Автор: Валентина Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram 

Няма коментари:

Публикуване на коментар