четвъртък, 3 ноември 2016 г.

DiVino.Taste 2016 поставя акцент върху регионалния характер на вината | Wine

И тази година, за шестото си издание, DiVino.Taste предлага богата съпъстваща програма. Освен изложбената част, по време на най-големия форум на българското вино ще се проведат разнообразни лекции и майсторски класове. Предвидени са, както теми за начинаещите и по-любителски настроените, така и за утвърдените винени познавачи, които търсят по-задълбочен поглед към света на виното.



С Училище по дегустация започва програмата на DiVino.Taste 2016 в събота, 19 ноември започва. По време на този майсторски клас един от най-авторитетните винени експерти у нас Вили Гълъбова ще систематизира и предаде на достъпен език всички онези странни на пръв поглед ритуали, които правят дегустацията така загадъчна и сложна.

Как биха изглеждали вината от реколта 2016 след шест години? Трудно е да се каже в момента, но вече знаем как са се развили вината от реколта 2010. Това е годината, когато България усеща първите признаци на световната финансова криза. Каква бе тя за българското вино и как изглеждат едни от най-добрите ни вина шест години по-късно ще откриете заедно с две забележителни за родното вино фигури – Светлана Славова от Александра Естейт и Николай Далаков от Бетър Халф.

Не е тайна, че виното е от онези човешки творения, за които произхода има огромно значение. Идентичността е това, което отличава съдържанието на всяка бутилка вино. Яна Петкова ще представи два от най-прочутите винарски райони в света – Шабли и Лоара. С какво се отличават техните вина и защо са толкова известни? Именно връзката между сортовете и характерните белези на дадено място се описва с непреведимата френска дума тероар (terroir), а Яна Петкова е сред най-добрите познавачи у нас на френските вина.

Както подобава за най-големия форум на българското вино акцент е поставен именно върху местните сортове и регионалното изражение на вината от България. Много е изговорено за най-типичните сортове, с които нашето винопроизводство се гордее. Обичани и отричани, местните ни сортове редовно пораждат дискусия сред българското винено общество. Как изглеждат обаче те през очите на един чужденец, който отдавна ги наблюдава и ги изучава? Това ще разберем по време на майсторския клас с дегустация, водена от винения консултант и автор на редица книги и издания, британеца Робърт Смит (CWW), който в момента живее в Токай.

От първото си издание преди пет години досега DiVino.Taste винаги е обръщал заслужено внимание на регионалния, тероарен характер на българските вина. До скоро това представляваше екзотично понятие, но все повече производители започват пресъздават чрез вината си типичните характеристики на даденото място. Сакар е прелестен малък район, който се свързва с едни от най-качествените червени вина в страната. Този майсторски клас, воден от преподавателя на WSET у нас Димитър Николов, предлага една различна гледна точка, а именно към белите вина на региона и техния подчертан потенциал за отлежаване.




Най-големият форум на българското вино се провежда от 18 до 20 ноември 2016 г. в зала 3 на НДК, София. 

Пълна програма на DiVino.Taste 2016 може да намерите тук.

Билети за събитието и майсторските класове, може да закупите тук.


Публикувано в Life Tasting Blog I Снимки: DiVino.Taste

Последвайте ни във Facebook и в Instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар