На 11 септември винарски изби и лозари от Харманли, Южен
Сакар отпразнуваха заедно гроздобера в района. Въпреки, че септември е един от най-натоварените месеци за винопроизводителите,
в последните години все повече от тях отделят време да отпразнуват гроздобера заедно
с любителите на виното. Винарните от Южен Сакар обаче правят крачка напред – заедно
превръщат гроздобера в местно събитие, което си заслужава да посетите и
подкрепите.
„Празник на Гроздобера Харманли 2016” се организира за
втора поредна година с подкрепата на Община Харманли и винарските изби
Вила Бассареа, Иво Върбанов, Винарна Братанови, Винарска изба „Кастра Рубра”, Винарска
изба „Тера Тангра”, Винарска изба „Малката звезда” и „Коларово”. Още щом
видяхме всички тези имена в поканата, знаехме, че ни очаква истинско винено приключение.
С много настроение и заредени фотоапарати поехме към
Харманли, където ни очакваха домакините ни от Винарна Братанов.
И ето как ни посрещнаха. В неделя предиобед в градската градина на Харманли се
усеща празнично настроение. Харманлии и гости на града се събират около сцената,
изпълнители в носии репетират стъпките си зад кулисите, звучи музика, а винарните
се подготвят да представят продукцията си.
„Празник на Гроздобера Харманли 2016” започва с пресъздаване
на местните обичаи по събиране на гроздето, продължава с песни и танци на изненадващо
голям брой самодейци от града и общината, за да завърши с шарено хоро,
което обединява изпълнители и посетители.
Както повеляват традициите, кметът на Община Харманли поздрави всички присъстващи и пожела добра реколта на винопроизводителите, а местните свещеници отслужиха водосвет за здраве и берекет.
Както повеляват традициите, кметът на Община Харманли поздрави всички присъстващи и пожела добра реколта на винопроизводителите, а местните свещеници отслужиха водосвет за здраве и берекет.
И докато сцената пулсира в ритъма на празника, всички
се наслаждаваме на опияняващия вкус на вината на Южен Сакар :)
Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog
Няма коментари:
Публикуване на коментар