вторник, 12 април 2016 г.

Киев - древен и модерен | Travel

Сигурно ви се е случвало да попаднете някъде случайно и без особени очаквания, а да си тръгнете от мястото запленени и изпълнени с желание да го споделите и покажете на приятелите си. Това се случи с мен, когато открих Киев. За столицата на Украйна не може да се каже, че е туристическа дестинация, за забележителностите там се знае малко и ако животът ви отведе до Киев, то е по-скоро случайно, отколкото планирано пътешествие. Често обаче се случва точно такива места да се окажат истински съкровища за пътешественика.


Първото впечатление от украинската столица е, че сте в красив европейски град със стара история. И това не е случайно! Киев е един от най-древните градове в Източна Европа. Тук ще откриете много забележителни исторически места и архитектурни съкровища. Смесицата от стилове може да ви смути, но и заинтригува. Една пешеходна разходка през града ще ви преведе от чаровни павирани улички и барокови фасади до широки булеварди и площади със соц-паметници и сгради в грандомански сталински стил.


Ако и вие попаднете в красивия Киев, ето какво ви предлагам да направите:

1. Разходете се по Андреевскиx спуск. Стръмна калдъръмена уличка в стария град на Киев, която носи очарованието на отминали времена и ще чуете да наричат киевския Монмартър. По павираната уличка са разположени сергии, артистични магазинчета и галерии. Можете просто да се шляете или да си купите всевъзможни сувенири и антики. 




На тази улица има две забележителни места, които не бива да подминавате - бонбонено синята църква Свети Андрей в бароков стил и домът на известния руски писател Михаил Булгаков, който описва улицата в своя роман "Бялата гвардия"



2. Опитайте от невероятния ръчно-правен натурален шоколад “Lviv Handmade Chocolate”. Ще го откриете в кокетната Лвовска сладкарница в най-ниската част на Андреевских спуск. Обичам шоколад и вярвайте ми този е наистина хубав!



3. В Киев ще откриете много забележителни църкви, но две от тях са особено впечатляващи. Посетете катедралата Света София и църквата Св. Михаил. И двете са част от манастирски комплекси и се намират в центъра на града, разположени на пешеходно разстояние една срещу друга. Катедралата е включена в списъка за световно и културно наследство на ЮНЕСКО и е една от най-посещаваните забележителности в Украйна. Интересно е, че е наречена на името на Константинополската катедрала „Света София” и е най-старата църква в Киев. 



Другата голяма историческа забележителност на украинската столица е манастирът Свети Михаил и неговите златни куполи, които се вижда от всички краища на града. За разлика от катедралата, в комплекса се влиза без заплащане и можете да разгледате градината, красивите църкви и параклиси, както и невероятните стенописи по външната фасада на манастира.




4. Идете в сърцето на града - площад Независимост (Майдана). Красиво място, което ще ви върне назад във времето със сталинската архитектура на околните сгради, паметници и фонтани. Въпреки соц излъчването, мястото е наистина красиво и заредено с усещане за простор и свобода. Не случайно Майданът става арена на драматични военни сблъсъци от недалечното минало. В мирно време площадът е популяно място за срещи. 




5. Разходете се край река Днепър - една от най-дългите реки в Европа. Заедно с извисяващата се над нея гигантската статуя „Майка Родина”, реката е един от символите на украинската столица. 



Преди да видя украинската столица се запознах с украинските хора и открих приятели безкрайно близки по начин на мислене, манталитет и култура. Точно затова, мога да ви уверя, че Киев и Украйна са от онези места, където ще се почувствате уютно и добре приети.   

Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog


Последвайте ни във Facebook и в Instagram


2 коментара:

  1. Много и неочаквано красиво. Радвам се, че попаднах на тази статия. Украйна никога не е привличала особено, но снимките по-горе успяха да променят това. Сърдечни поздрави,
    Роси

    ОтговорИзтриване
  2. Роси, много се радвам, че сме успели да те заинтригуваме с Киев! Споделянето на красиви места е половината от удоволствието да ги откриеш и снимаш :)

    ОтговорИзтриване