понеделник, 28 март 2016 г.

Мускат – арабска приказка от 1001 нощ | Travel

Мускат, не притежава онази помпозност, грандомания и лъскавина, характерни за Обединените арабски емирства. За разлика от лъскавите му съседи Дубай и Абу Даби, посещението на Мускат е като пренасяне в приказка от 1001 Арабски нощи. Тук се усеща същинската арабска култура - стари и нови сгради са построени в традиционен местен стил, с куполи, арковидни прозорци и сложни мозайки.


Мускат (на български ще го срещнете изписан и като "Маскат") е главен град и пристанище на султаната Оман. Сравнително малък град за арабския свят, безкрайно чист и подреден, за Мускат казват, че е един от най-красивите градове в Персийския залив. 




Тук ще откриете интересни градски забележителности като Голямата Джамия (Grand Mosque), Новият Султански Дворец (Al Alam Palace), известен с красивите си градини, както и кварталът на арабските къщи, с живописните тесни улички. Интересни за посещение са също многобройните местни пазари, както и околните плажове.
 


Ако попаднете в тази арабска приказка, ви съветваме да направите следното:

1. Посетете перлата на Мускат - Голямата джамия на Султан Кабус. Ще останете възхитени от сложната модерна архитектура и изчистена стилистика на храма, чието изграждане отнема близо седем години, за да бъде открит през 2001 г. по случай 30-тата годишнина от властта на султан Кабус. Независимо от религията, която изповядвате, ще останете впечатлени от стила и размаха на архитектите и дизайнерите на храма. 

 

Не забравяйте, че при посещение в джамията жените трябва да покрият косите си с кърпа - най-добре е да носите своя, но можете да си вземете и на място.



2. Идете до двореца Ал Алам – великолепна сграда с вплетени в нея интересни елементи от индийската архитектура. Дворецът е уникален образец на източната архитектура и напомня с красотата си на истински палат от приказка.



Дворецът е построен през 1972 г. и днес все още се използва като резиденция на султан Кабус, затова туристите се допускат само до вратите му и не може да се разгледа вътре. Пред фасадата на двореца, оформена в гълъбови и златисти тонове, се простират живописни градини, които се спускат надолу към океана. Дворецът е разположен над морското пристанище на Мускат, а до него са разположени крепости, построени от португалците през 16 век.


3. Разходете се до някой от живописните пясъчни плажове край Мускат. Те няма да ви предложат това, което сме свикнали да очакваме от плаж – слънчеви чадъри и шезлонги, защото те просто не са част от арабската култура. Тук ще откриете други приключения – можете да се гмуркате или просто да релаксирате в някоя от плажните шатри с ароматна шиша, наблюдавайки приливите и отливите на океана. Нашите домакини ни организираха скоростна разходка с джипове, което се оказа обичайно местно забавление и доста емоционално преживяване.
  


4. Когато сте в чужда държава, винаги опитвайте местната кухня. Традиционната оманска кухня се състои от сравнително прости ястия, но богати на подправки и маринати. Опитайте местния хляб с хумус – непретенциозен, но незабравим вкус, обичайно гарниран с традиционната шиша. В Оман алкохолът е забранен и пушенето на шиша (както тук наричат наргилето) се е превърнало в най-популярния социален ритуал при всяко излизане, независимо мястото и времето.



5. Подарете си стилна звездна вечер в някой от луксозните хотели на Мускат. Тук ще откриете едни от най-зашеметяващите хотели с великолепно обслужване. Ако не можете да си позволите да отседнете в някой от тях, можете да отидете на вечеря. Не е необходимо да сте облечени скъпо и официално, достатъчно е да не сте по къси панталони. Ресторантите на тези хотели са едно от малкото места, където се сервира алкохол, което привлича не само туристи, но и местни жители и чужденци, които работят в столицата. Моят фаворит е Chedi – арабска приказка, която си струва да изживеете! 


Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography и Google (Chedi hotel) I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram

1 коментар:

  1. Приятелите, на които бях на гости в Емирствата, бяха ходили до Оман и бяха останали очаровани. Сега виждам защо. Казаха ми, че има и планини в Оман, което си е глътка свеж въздух от дюните. Много е вкусна и питателна арабската кухня :))) Чудесни снимки!

    ОтговорИзтриване