понеделник, 22 февруари 2016 г.

Зелено вино | Wine

Опитвали ли сте оранжево вино? А, знаете ли кога едно вино може да се нарече органично или еко? Ако отговорът е не - време е да научите, защото „зеленото” идва на мода и при вината.
Разбира се, когато говорим за вино, наименованието зелено” няма връзка с цвета му, а с екологичния начин на неговото производство. Причините едно вино или винарна да бъдат наречени екологични могат да бъдат различни и могат да са свързани, както с отглеждането на грозде в рамките на био земеделие, така и със самия процес на винопроизводство. И въпреки, че все повече започва да се говори за био, органични, естествени и еко вина, малко хора знаят каква е разликата. Същевременно все повече винарни се осмеляват да експериментират в тази област. Ето защо решихме да проучим темата и да ви разкажем малко повече за „зелената” вълна.
Био (органично) вино
Най-общо казано, производството на вино преминава през две фази – едната се случва на лозето (т.е. отглеждане на грозде), а другата протича в избата (т.е. ферментация на гроздето, обработки, бутилиране и др.). Когато се говори за био или органично вино, се има предвид първата фаза от неговото производство, а именно – начина, по който е отглеждано гроздето. Био (органично) вино е това, което е произведено от грозде, отглеждано по биологичен начин в рамките на т.н. „био земеделие“.
За да бъде „био“, виното трябва да е произведено от биологично сертифицирано грозде. Това е възможно след тригодишен процес на преход на съответните производствени насаждения, в които се прилагат методите на биологичното земеделие. От 2012 г. в България са в сила нови европейски правила за биологично вино, които въвеждат техническа дефиниция на биологичното вино и посочват енологичните практики и вещества, които са разрешени при производството на такова вино. Само вина, произведени по новите правила, могат да се наричат био вина и да ползват върху етикетите си био лого на ЕС.
Органични лозя в България се отглеждат от години. Такива лозя имат избите „Тера Тангра“,Загрей“ и „Едоардо Миролио”. Първата  българска изцяло биосертифициарана изба е „Орбелус“ до мелнишкото село Кромидово. От скоро в редиците на „зелените” се включи и Изба Нерагора, в пазарджишкото село Черногорово. Органично вино с марката Nikopol бутилира и био-прозизводителя Албена Симеонова от гр. Никопол.
Натурално (естествено) вино
Тук вече от значение е втората фаза от винопроизводството и по-специално процесът на винифициране. При натуралното производството на вино става въпрос за опростен стил винифициране, който може да се приложи към всяко грозде. При него интервенцията е сведена до минимум - без сулфити, без добавки като танини, оцветители, ензими, консерванти, киселини, захари, филтриращи агенти и др. Използват се естествени винени дрожди за ферментация (т.н спонтанна ферментация) и минимално или никакво количество серен диоксид. Повечето натурални вина не се филтрират, поради което не са особено устойчиви и най-добре е да се консумират бързо. Естественото винопроизводство, за разлика от био производството, не е регулирано и не подлежи на проверки.
Тенденцията за минимална намеса при винопроизводството достига и до България, а „Дамяница“ е избата, която през 2013 г. представя първото българско червено вино, много близко до концепцията за натурално. „Руен 2013“ е произведено според принципи, много близки на натуралното винопроизводство - без сулфити, без обработка преди бутилирането, в бутикова серия и е ферментирало в глинени делви.
Още една българска изба предлага натурално вино. „Orange Garden“ е Шардоне на занаятчийската изба „Боровица“, с.Боровица в лимитирана серия от едва 240 бутилки. Макар и бяло, цветът му всъщност е оранжев. Кехлибарените нюанси са характерни за натуралните вина. Те идват от продължителния контакт с ципите на гроздето, както и от неизползването на филтриращи и избистрящи вещества. Именно заради този специфичен цвят, често тези вина се наричат „оранжеви“. Тази година още две винарни представиха оранжеви вина - Винарска Изба Вила Мелник от Совиньон блан&Керацуда и Россиди, с.Николаево от Шардоне. На път е и първото десертно оранжево вино от Димят на Винарско имение Драгомир. Броени дни ни делят и до пускане на пазара на първото червено органично и натурално вино Mitra на „Орбелус”- Широка Мелнишка Лоза&Гренаш ноар.

Устойчиво винопроизводство
Най-общо казано устойчивото винопроизводство означава грижа за лозовите масиви, която позволява отглеждане на грозде за продължителен период от време и няма нищо общо с органичното производство
Биодинамично винопроизводство
Принципите на биоземеделието вече са познати на мнозина - те забраняват използването на торове, хербициди, пестициди и фунгициди и др. при отглеждане на гроздето. Една стъпка напред пък е биодинамичното винопроизводство, което залага на цикличния модел на земеделие, където значение имат космическите цикли и кръговратът на живота. Биодинамизмът е философия на живот, а приложена към фермата, тя гласи, че нищо не трябва да се губи. Например тревата между редовете лозя се използва за отглеждане на животни, чиито торове по-късно се използват за възстановяване баланса на почвата.
Тенденцията за избор на естествените продукти набира голяма популярност и в България. При избора на вино, обаче, трябва да знаете, че био (органично) отгледаното грозде може да щади околната среда, но самият термин не гарантира качествотo на виното. То ще зависи от самия винопроизводител.
Vino Orenda Wine Shop ни помогна да подберем за вас няколко български „зелени“ вина, които си заслужава да опитате. Всяко от тях може да бъде определено като „зелено“ по някакъв критерии: някои от тях са произведени от био грозде, други са натурални оранжеви вина, а трети - и от двете.
  • Orange Wine - Совиньон блан Керацуда 2015, „Вила Мелник”;
  • Orange Garden - Шардоне 2013, „Боровица“;
  • Mitra - органично натурално вино Широка Мелнишка Лоза Гренаш ноар 2015, Орбелус”;
  • Хрумки - органично вино Мелник 55, Мурведър, Марселан 2012, „Орбелус.

Вината можете да откриете във Vino Orenda Wine Shop.

Автор: Елица Лозанова със съдействието на Vino Orenda Wine Shop I Снимки: Google I Публикувано в Life Tasting Blog




Последвайте ни във Facebook и в Instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар