събота, 23 януари 2016 г.

Единбург: стар град с младежки дух | Travel

Не случайно столицата на Шотландия е една от големите световни туристически дестинации. Старият град е запазил своя средновековен облик и щом се озовете в него, ще се почувствате като във филм за Хари Потър. Очакват ви много забележителни сгради, като Единбургския замък, Двореца Холирууд, Катедралата St. Mary's. и Кралския музей.



Не оставяйте на декора да ви подлъже! Единбург е студентски град, изпълнен с много енергия и живот. Известен е още и с Единбургския фестивал, който се провежда в продължение на четири седмици в началото на август, когато градът става домакин на хиляди събития, като се започне от престижни изпълнения на класическа музика, опера  балет в официалната международна част, и се стигне до експериментален театър, авангардни пърформанси и изпълнения на улични актьори.

За да усетите пълноценно града, предлагаме ви да опитате ето тези 6 неща:


1. Започнете с разходка по „Кралската миля” (Royal Mile) – оживена пешеходна улица, която свързва средновековния Единбургски замък, от където са управлявали шотландските крале, с двореца Холирууд, където са официалните покои на британските монарси в Шотладия. Не далеч от двореца ще откриете и ултрамодерната сграда на шотландския парламент.


2. Посетете гробището Blackfriar’s! Освен, че ще откриете фотогенична атмосфера от средновековен филм с неочакван край, ще научите и забележителната история на териера Greyfriars Bobby, който прекарал 14 години на гроба на стопанина си. Кученцето било погребано при хората заради предаността си. Днес пред гробището има негова статуя, а много заведения в околността носят името му.

 
3. Опитайте Хагис (Haggis) в някое от типичните шотландски пъбове като нашият любим The Advocate. Мястото е с типично шотландско излъчване, а ястието може да звучи малко противоречиво за американските туристи, но не и за хора, които идват от страната на шкембето:) Хагис се прави от шотландски бахур от агнешки дреболийки, овесено брашно, лук и подправки, и е наистина вкусно. А, когато дойде време за кафе, изпийто го в някое от уютните кафенета на стария град като Дж. К. Роулинг, за която кават, че е започнала да пише Хари Потър в кафенето Elephant House.


4. В страната на уискито, не може да пропуснете Музея на уискито (The Scotch Whisky Experience) или поне влезте да разгледате магазинчето към музея, което е само прелюдия към една невероятна колекция от шотландско уиски.


5. Ако сте свикнали да хвърляте монета като обещание да се върнете обратно, тук ви очаква изненада. За да се върнете отново в Еди (както го наричат местните), трябва да потърсите и да плюете на Сърцето. Ще го откриете на площада пред катедралата Сейнт Джайлс (St. Giles Cathedral). За Сърцето и за други интересни градски легенди ще ви разкажат по време на Free Tour, който горещо препоръчваме да опитате. Ние попаднахме на колоритен шотландси гид, който ни разкри тайни от кухнята, а именно, че шотландците харесват французите малко повече от англичаните. Факт, който намери своето потвърждение в избора на изтривалка на входа на нашите съседи по стая.


6. Вместо хотел, наемете си апартамент в старинна сграда в стария град. Нашият се оказа в бивше училище от времето с отделни помещения за момичета и момчета:)

 


Ето и една идея как да спестите пари и време при посещение на забележителностите на Единбург. С опцията, която Ticketbar създадоха за нас, можете да си купите билет онлайн и да избегнете опашките на място. 

Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар