понеделник, 3 август 2015 г.

Крафт вече и на нашия рафт | Life

Все по често чуваме думата крафт в съчетание с бира ;)

Какво е крафт- занаятчийско, малко, независимо. Крафт бирата е родена в противовес на масовото индустриално производство, като в края на 70-те и началото на 80-те години изживява истински ренесас, най-вече в САЩ, където производството й започва да се практикува като хоби.

Сигурно сте чували, че докато масово познатите светли бири са т.нар. лагер“, то много голяма част от крафт бирите са ейл. Каква е разликата? Идва основно от начина на ферментация, а от там и в плътността, и богатството на ароматите:

Ла́гер (думата идва от немската „складирам”) е най-разпространеният в света тип бира - повече от 90 % от комерсиалните видове бира са лагер. При тях процесът на ферментация протича при ниски температури - около 5-15 °C, след това за дълго време бирата се съхранява (лагерува) при температура от около 0 ° C - през това време тя изсветлява и се насища с въглероден диоксид. Като цяло процесът на ферментация е по-бавен, а бирата е по-лека, с по-малко аромати и задължително се консумира силно изстудена. Лагер са и почти всички бири, които се произвеждат в България.

Ейл (Ale) ферментира в горната част на контейнера (т.нар. горна ферментация) и при по-високи температури (15-25 °C). При тази температура се получават множество сложни естери и други вторични вкусови и ароматични съединения. В резултат на това ейлът често придобива плодов вкус. Различните видове ейл често имат  по-високо алкохолно съдържание и се отличават с по-силен аромат и по висока плътност в сравнение с лагера. За ейла е препоръчително да се вдигне леко температурата на поднасяне, за да се усетят най-добре вкусовете и ароматите. Хубаво е и да се пие от чаша, от една страна, за да се усетят най-добре палитрата от аромати, а от друга за това, че повечето ейлове са естествено пастьоризирани и нефилтрирани, и на дъното на бутилката им може да има утайки от естествен произход, съдържащи и бирена мая- ако ви допада мътна бира просто разклатете.

В България вече има няколко малки независими крафт пивоварни, както и крафт бири, които се правят по така наречения начин на производство - „gypsy brewing” без собствена пивоварна, а използвайки други такива в партньорство. Всички те правят ейл: Диво Пиво, Гларус, Бял Щърк, Ах!Бирена Работилница. Последните две все още варят и бутилират бирите си в малка белгийска пивоварна, но знаем, че работят по това скоро всичко да се случва в България. И това не е всичко, дочухме за планове в близко бъдеще да стартира и нова крафт пивоварна в Горна Баня с марката GB, както и още един крафт пивовар с марката Айляк.

Очаквайте още материали от нас по темата с многобройните стилове ейл и подробно за българските марки крафт бири! А самите тях можете да откриете на нашия рафт във Vino Orenda.


Текст: Vino Orenda I Снимки: Google I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар