Обикновено не говорят за себе си, а за
любовта си към виното, която са наследили от родителите си. Те са млади,
завършили са бизнес в Барселона и в момента специализират в Wine and Spirit School
London. Казват се Златина и Деяна Стаменови и от 2 години ги познаваме като
чаровните лица на винарска изба „Манастира“. Поканихме ги на чаша вино, за да
си поговорим за виното, за това какво е да си млада жена във винената индустрия
в България и какво да очакваме през новата година от винарска изба „Манастира“.
Представете се:
Златина: На 25 години съм и съм завършила висше образование по международен бизнес в Барселона, а в момента специализирам в Wine and Spirit School London. В общи линии ученето ми е хоби и вярвам, че човек не трябва да спира да се развива!
Деяна: Аз съм на 23 години и съм завършила банкиране и финанси в бизнес университет в Барселона. Завръщането ми в България съвпадна със стартирането на избата, така че вече 2 години съм във винения бранш - една доста по-интересна сфера от финансите ☺ В момента аз също специализирам в Wine and Spirit School London.
Разкажете ни за проекта Винарска Изба Манастира
Деяна: Избата се намира в село Лесичово, област Пазарджик. Разполагаме с 300 дка собствени лозя, от които 150 дка са Каберне Совиньон, Мавруд и Мускат. Останалите 150 дка - Сира, Мерло, Шардоне, Совиньон блан и Анчелота все още не са в режим на плододаване. Лозовите масиви са разположени в предпланинската област на Средна гора. Благоприятните климатични условия, плодородните почви и наличието на естествени водоизточници в района дават възможност за производство на вино с отлично качество.
Деяна: Виненият пазар в България
се развива с нови темпове. Конкуренцията е голяма, затова проявата на креативност
и нов начин на мислене са силно ценени. Нашата цел е да произвеждаме бутикови продукти
с високо качество. Първата година от нашето съществуване експериментирахме и произведохме
нещо различно и специално - розе от Мавруд. След като видяхме, че се възприема добре
от потребителите, решихме
да представим едно ново и различно лице на мавруда - Илая Мавруд Резерва, който
също се радва на голям успех. Винопроизводството в България има дълбоки корени в
историята. Затова не трябва да подценяваме качествата на местните сортове. Едно
вино от Мавруд например може да бъде също толкова комплексно и да развие страхотни
качества, както едно вино от Каберне или Мерло.
Златина: Винопроизводството е особено интересна сфера. Хората, които се интересуват от вино, обикновено са с по-широки представи и по-задълбочено отношение не само към виното, но и към стила на живот въобще. Разбира се, като всеки бранш и винопроизводството и търговията с вино си има своите специфични особености, доброто познаване, на които гарантира успешното развитие на бизнеса. Имаме възможността да се срещаме с много и то различни хора, което ни дава възможност да се усъвършенстваме постоянно.
Какъв смятате, че е пътят за популяризиране на българското вино на чуждите пазари?
Деяна: Българските вина не отстъпват по качество. Всеки пазар има своите особености и нужди, и ако продуктите са съобразени с тях, имат голям потенциал за развитие. Забелязваме, че вината от типичните български сортове, са едни от най-търсените български вина на чуждия пазар, съответно имат потенциал за развитие.
Какво е да си млада жена във винения бизнес?
Позиционирането на нова изба на винения пазар е наистина голямо предизвикателство особено за две момичета. Много е трудно да се направи пробив в една толкова силно конкурентна среда. Началото винаги е трудно, но пък затова успехът след това ще бъде по-сладък :) Може да сме две момичета, но пък екипът ни се състои предимно от мъже, които се трудят усилено да сътворят висококачествени вина и да наложат продуктите ни на пазара. Заедно вървим напред. А това, че сме жени, в интерес на истината, доста помага.
Имате ли любимо вино или винарна (наша или чужда)?
Деяна: Все още не съм открила своето любимо вино, но определено се наслаждавам на търсенето :)
Златина: Нямам любимо вино, аз обичам разнообразието и експериментирането, много е трудно да се съсредоточа само върху едно вино – днес ми допада Мавруд, утре ми се пие Каберне Совиньон… Oпределено търсенето на любимото ми вино ме зарежда с приятни емоции, търсейки го измежду всички прекрасни вина. Но какъвто и да е денят ми - вино от Манастира винаги ми става любимо в края му.
Как зареждате батериите?
Деяна: Обичам да пътувам. Да опознавам нови места, обичам разнообразието, това ме зарежда.
Златина: И аз определено зареждам пътувайки. Стана ни традиция с Деяна да си организираме наши малки екскурзии, да се срещаме с нови хора или стари познати. Това ужасно много ни разнообразява. Също така обичам да спортувам – това е чудесен начин да отпуснеш и да поддържаш добра форма.
Какво ново да очакваме от Изба Манастира?
Златина: Очаквайте все по-добри проекти, заредени сме с много положителна енергия, работим чудесно с нов екип – Уайн Партнърс. Работата е част от нас, от ежедневието ни и ни изпълва с удовлетварение. Всяко признание на клиент ни зарежда с нови сили, амбиция и вяра. Стремим се към постоянни иновации, имаме много планове и идеи за нови проектир така че бих казала, че всичко хубаво тепърва предстои. Само напред и нагоре това е нашата формула.
Представете се:
Златина: На 25 години съм и съм завършила висше образование по международен бизнес в Барселона, а в момента специализирам в Wine and Spirit School London. В общи линии ученето ми е хоби и вярвам, че човек не трябва да спира да се развива!
Деяна: Аз съм на 23 години и съм завършила банкиране и финанси в бизнес университет в Барселона. Завръщането ми в България съвпадна със стартирането на избата, така че вече 2 години съм във винения бранш - една доста по-интересна сфера от финансите ☺ В момента аз също специализирам в Wine and Spirit School London.
Разкажете ни за проекта Винарска Изба Манастира
Деяна: Избата се намира в село Лесичово, област Пазарджик. Разполагаме с 300 дка собствени лозя, от които 150 дка са Каберне Совиньон, Мавруд и Мускат. Останалите 150 дка - Сира, Мерло, Шардоне, Совиньон блан и Анчелота все още не са в режим на плододаване. Лозовите масиви са разположени в предпланинската област на Средна гора. Благоприятните климатични условия, плодородните почви и наличието на естествени водоизточници в района дават възможност за производство на вино с отлично качество.
Нашата цел е да произвеждаме
вина, които носят духа на древната история и в същото време на непознатото и новото.
Преди да се предложат на пазара, всички червени вина имат задължително стареене
в дъбови бъчви.
Златина: Много хора се питат защо избата се казва „Манастира“. И както обичаме да казваме - нямаме нищо общо с манастир и не правим манастирско вино. Местността, където се намира и избата и лозовите масиви, носи името „Манастира“, защото преди векове там е имало манастир с чудотворна икона, който е бил изгорен от турците, когато завладели тези земи. Искахме да запазим част от историята, затова и кръстихме избата по този начин. Също така във всяко едно от червените вина се придържаме към българското - Тракия, Ибър, Илая… Например, според легендата Илая е майката на Мавруда.
Избата отваря врати през ноември 2012 г. Бизнесът е семеен. Любовта към виното и винопроизводството се корени дълбоко в рода ни. Родителите ни - Николай и Ана - са в аграрния бизнес вече повече от 25 години и винаги лозята и виното са били тяхната страст. Така се ражда и идеята на баща ни - да осъществи една своя мечта - лозов масив и създаване на модерен винарски комплекс. Ние от своя страна го подкрепяме и даваме всичко от себе си, за да бъде успешен във времето проектът Винарска изба Манастира.
Златина: Много хора се питат защо избата се казва „Манастира“. И както обичаме да казваме - нямаме нищо общо с манастир и не правим манастирско вино. Местността, където се намира и избата и лозовите масиви, носи името „Манастира“, защото преди векове там е имало манастир с чудотворна икона, който е бил изгорен от турците, когато завладели тези земи. Искахме да запазим част от историята, затова и кръстихме избата по този начин. Също така във всяко едно от червените вина се придържаме към българското - Тракия, Ибър, Илая… Например, според легендата Илая е майката на Мавруда.
Избата отваря врати през ноември 2012 г. Бизнесът е семеен. Любовта към виното и винопроизводството се корени дълбоко в рода ни. Родителите ни - Николай и Ана - са в аграрния бизнес вече повече от 25 години и винаги лозята и виното са били тяхната страст. Така се ражда и идеята на баща ни - да осъществи една своя мечта - лозов масив и създаване на модерен винарски комплекс. Ние от своя страна го подкрепяме и даваме всичко от себе си, за да бъде успешен във времето проектът Винарска изба Манастира.
Какво е според вас мястото на българските вина на нашия пазар
и по-специално на типично българските сортове
като мавруд?
Златина: Винопроизводството е особено интересна сфера. Хората, които се интересуват от вино, обикновено са с по-широки представи и по-задълбочено отношение не само към виното, но и към стила на живот въобще. Разбира се, като всеки бранш и винопроизводството и търговията с вино си има своите специфични особености, доброто познаване, на които гарантира успешното развитие на бизнеса. Имаме възможността да се срещаме с много и то различни хора, което ни дава възможност да се усъвършенстваме постоянно.
Какъв смятате, че е пътят за популяризиране на българското вино на чуждите пазари?
Деяна: Българските вина не отстъпват по качество. Всеки пазар има своите особености и нужди, и ако продуктите са съобразени с тях, имат голям потенциал за развитие. Забелязваме, че вината от типичните български сортове, са едни от най-търсените български вина на чуждия пазар, съответно имат потенциал за развитие.
Позиционирането на нова изба на винения пазар е наистина голямо предизвикателство особено за две момичета. Много е трудно да се направи пробив в една толкова силно конкурентна среда. Началото винаги е трудно, но пък затова успехът след това ще бъде по-сладък :) Може да сме две момичета, но пък екипът ни се състои предимно от мъже, които се трудят усилено да сътворят висококачествени вина и да наложат продуктите ни на пазара. Заедно вървим напред. А това, че сме жени, в интерес на истината, доста помага.
Имате ли любимо вино или винарна (наша или чужда)?
Деяна: Все още не съм открила своето любимо вино, но определено се наслаждавам на търсенето :)
Златина: Нямам любимо вино, аз обичам разнообразието и експериментирането, много е трудно да се съсредоточа само върху едно вино – днес ми допада Мавруд, утре ми се пие Каберне Совиньон… Oпределено търсенето на любимото ми вино ме зарежда с приятни емоции, търсейки го измежду всички прекрасни вина. Но какъвто и да е денят ми - вино от Манастира винаги ми става любимо в края му.
Как зареждате батериите?
Деяна: Обичам да пътувам. Да опознавам нови места, обичам разнообразието, това ме зарежда.
Златина: И аз определено зареждам пътувайки. Стана ни традиция с Деяна да си организираме наши малки екскурзии, да се срещаме с нови хора или стари познати. Това ужасно много ни разнообразява. Също така обичам да спортувам – това е чудесен начин да отпуснеш и да поддържаш добра форма.
Какво ново да очакваме от Изба Манастира?
Златина: Очаквайте все по-добри проекти, заредени сме с много положителна енергия, работим чудесно с нов екип – Уайн Партнърс. Работата е част от нас, от ежедневието ни и ни изпълва с удовлетварение. Всяко признание на клиент ни зарежда с нови сили, амбиция и вяра. Стремим се към постоянни иновации, имаме много планове и идеи за нови проектир така че бих казала, че всичко хубаво тепърва предстои. Само напред и нагоре това е нашата формула.
Винарска изба
„Манастира” е специализирана в производството на висококачествени бутикови вина. Повече за избата и вината, които произвежда, може да
откриете тук и на страницата им във Facebook.
Вината на изба „Манастира” може да откриете във Vino Orenda в София, бул Македония №50А.
Вината на изба „Манастира” може да откриете във Vino Orenda в София, бул Македония №50А.
Няма коментари:
Публикуване на коментар