Често ви се случва след купон у дома да останат
няколко недоизпити бутилки от различен вид вино или обичате да консумирате по
чаша вино през ден два? Как да съхраните за по-дълго
време вече отворена бутилка, без виното да промени качествата си?
Виното се нуждае от кислород, за да покаже
най-добрите си черти и да отвори ароматите си, но същият този кислород е и
най-големият враг при съхранението му. При дълготраен досег с въздуха виното се
окислява и променя вкуса си.
Първо и най-важно правило е в никакъв случай да
не оставяте отворена бутилка за дълго време незатапена, дори и в хладилник! За
най-просто затапване естествено
може да използвате корковата тапа или капачката с винт на самата бутилка или
пък голямото разнообразие от тапи- т.нар. стопери, които може да откриете в
специализираните магазини за вино и аксесоари.
Помнете, че без специални грижи отворени, белите
вина могат сравнително да се запазят за 2-3 дни, леките червени за 3-4,
плътните отлежали червени за 4-5, а пенливите за съжаление, само няколко часа.
Един малък трик за намаляване на досега на
виното с кислорода, е да прехвърлите останалото ви вино в по- малък съд или
бутилка, която да напълните по възможност до горе. Може и да го
прелеете в съд от мека материя, който да смачкате така че да не остане в него
място за кислород.
Има богата гама от уреди, които могат да изкарат
кислорода от отворената бутилка. Най-удобните за домашно ползване, които и ние
горещо препоръчваме, са т. нар. ръчни помпички
на принципа на вакуума, в
комплект с накрайници-
каучукови тапи, с които многократно може да затваряте и отваряте няколко
бутилки в продължение на седмица.
Ако отваряте
често бутикови, колекционерски вина с по-сериозна стойност,
съществуват различни видове професионални машини-диспенсъри, работещи
едновременно с няколко отворени бутилки. Повечето такива работят с
азот, който избутва кислорода от бутилката. Подобни диспенсъри /WINEBOT/ се разработват дори и у нас.
Във всеки случай, никое от горните няма да са ви
необходими, ако успявате да изпиете до край бутилката и това ви носи
удоволствие, особено ако е и споделена с приятели…. И не забравяйте, че „всяка
празна бутилка е една разказана история”!
Няма коментари:
Публикуване на коментар