неделя, 19 октомври 2014 г.

Фестивала на огъня във Валенсия | Travel



Дори да сте били във Валенсия няма да я познаете по време на фестивала Лас Фаяс! По това време на годината градът се преобразява за седмица и всички се отдават на луда испанска фиеста! Ключовата дума тук е ОГЪН!

Кварталите на Валенсия се готвят за фестивала цяла година. Проектират, измислят и строят хартиените фигури- фали. Това е нещо като пролетното почистване от отминали времена, когато всеки вади от дома си ненужното и го изгаря като символ на пречистване и ново начало.

В наши дни хартиените фигури изобразяват и осмиват различни пороци на обществото и с изгарянето им хората символично се освобождават от тях. Някои фигури са високи повече от 20 метра и изгарянето им е истинско предизвикателство,  което се наблюдава от цял куп пожарникари.

Няма местен жител, който да не разполага с костюм за фестивала, въпреки че оригиналните костюми струват 10- 15 хиляди евро! Всеки квартал избира своята Фая Мейор и тази, която иска да спечели титлата, влага сериозни средства и труд през цялата година, за да бъде забелязана.



Впечатляващо е колко сериозно хората приемат празника и с каква гордост участват в него- всички са облечени в традиционни костюми- от малките бебенца до възрастните хора и всички до един участват в процесията през целия град, за да поднесат цветя на Дева Мария.


Във всеки квартал има издигнати палатки, където младите да общуват и да се социализират. Забавленията продължават до сред нощ. Но не можеш да си помислиш да се излежаваш на другия ден, защото денят започва в 8:00ч., когато духов оркестър от всеки квартал минава под прозореца ти, за да те събуди за нови приключения.


Процесии и музика има из целия град няколко дена подред. Но като че ли най- забавната част е огънят! Основният символ на фестивала. И като казвам огън имам предвид всичко, което гори, гърми и пука! От зарята всяка нощ в 12:00ч., през масклетата на обяд /това е звукова заря, която събира хората от целия град на площада и ги кара да си запушват ушите/. Всяко дете, възрастен и старец хвърля бомбички, пиратки, фишеци дни наред, сякаш това е нещо нормално като част от следобедната разходка. 

Пушек се стеле над града почти през целия фестивал, всички участват в гърменето и го приемат почти като задължение. Не може да не се усмихнеш като видиш мъж в скъп костюм, отиващ на работа да хвърля бомбички по пътя си или старец, който се препича на пейка в парка и така между другото гърми пиратки!

Кулминацията на празника е изгарянето на фигурите фаяс в последната му нощ.

Изгарянето става в един и същи час, затова трябва да си избереш къде ще го наблюдаваш или да тичаш много бързо през града, за да видиш как изгарят няколко фигури. Това е истинска нощ на лудост! Огън и пушек отвсякъде! Викове “Fuego” (огън на испански). Хората тичат, за да видят колкото се може повече, над града летят хеликоптери в пълна готовност… и да- изглежда невероятно, но на сутринта от цялата тази лудост няма и следа! Всичко е почистено и изметено и в никой магазин вече не можеш да намериш да се продават бомбички. 



Остават само усмивките на хората и усещането за ново начало- защото скоро идва пролетта!


Ето и една идея как да спестите пари и време при посещение на забележителностите на Валенсия. С опцията, която Ticketbar създадоха за нас, можете да си купите билет онлайн и да избегнете опашките на място. 


Автор: Валентина Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар