сряда, 1 декември 2021 г.

5 recipes for fasting | Пет рецепти, подходящи за пости | Inspiration

Когато постиш, е много вероятно да посягаш по-често към хляб, тестени изделия и паста. А всички те носят риска да увеличиш калориите, които обичайно приемаш извън постите. Затова щом започнах да постя си поставих за цел да ги избягвам и да ям повече зеленчуци. По време на Великденските пости това е по-лесно, защото пролетта предлага голям избор на свежи сезонни зеленчуци. Зимата обаче разнообразието е по-малко и ни се иска нещо топло и готвено.


Реших да събера и да споделя 5 зеленчукови рецепти, които много харесвам и които са идеални за пости. Също така са доста лесни и не е нужно да имаш талант за шеф, за да ги приготвиш. 


~


When you fast, it is very likely that you will reach for bread and pasta more often. And they all hide the risk of increasing the calories you normally eat outside of fasting. So as soon as I started fasting, I set a goal to eat more vegetables. During Easter Lent, this is easier because spring offers a large selection of salads. In winter, however, we want something warm and cooked.


So I decided to collect and share 5 vegetable recipes that I really like and that are perfect for fasting. They are also quite easy and you don't need to have the talent for a chef to prepare them.

~


1. ”Ризото” от карфиол по идея на Надя ПетроваКато дете харесвах карфиол единствено в туршия, но скоро го преоткрих и сега експериментирам с най-различни начини на приготвянето му. Установих, че тайната на карфиола е да не го варите- тогава става блудкав и безличен. За голяма моя изненада се оказа, че карфиолът е идеален заместител на ориз и можете да го използвате, за да разнообразявате с него всички ястия на базата на ориза като ризото, например.

~

1. Cauliflower Risotto inspired by Nadia Petrova receipt. As a kid, I used to like cauliflower only in pickles, but I soon rediscovered it and now I'm experimenting with different ways to cook it. I found that the secret of cauliflower is not to boil it - then it becomes bland and impersonal. And the big surprise for me was that the cauliflower is an ideal substitute for rice. So you can transform many of the dishes based on rice, such as your risotto.




2. Печен карфиол с подправки по идея на Salted LemonsДругият начин да превърнете карфиола в нещо вкусно е да го изпечете с подправки. Къри и куркума му отиват особено много. Можете да си го направите като стек или на розетки. Става още по-приятно ако му добавите пюре от маслен боб със запечени кедрови ядки.

~

2. Roasted spicy cauliflower inspired by Salted Lemons receipt. Another way to turn cauliflower into something delicious is to roast it with spices. You can make it as a stake or on rosettes. Put everything in а pan and sprinkle with olive oil. Sprinkle with salt, curry, turmeric, spicy paprika or any spaces you like. Bake for ten minutes until golden and brown in places. If you want it more baked, turn on the fan for 2-3 minutes. It becomes even more delicious if you serve it with butter beans dip with roasted cedar nuts.




3. Мачкано брюкселско зеле със сос от тахан и лимонДруг зеленчук, който никога не съм харесвала е Брюкселското зеле. Оказва се, че и при него тайната е да го запечете и да му добавите някакъв интересен сос. Така става за основно ястие, за гарнитура или в комбинация с други запечени зеленчуци. Сложете брюкселското зеле във вряща вода за 15 минути. Подсушете, нарежете на две (ако е по-едро), смачкайте леко като притиснете всяко едно с ножа и наредете в тава. Печете 10-30 Мин. в зависимост колко са едри топчетата. Така приготвеното брюкселско зеле е хубаво само по себе си, но можете да му добавите следния сос: 1/2 чаша тахан, 1/3 чаша босилек, 1/4 лимонов сок, 1/4 чаша вода, скилидка или 2 чесън и 1 с.л. зехтин плюс сол и пипер на вкус.

~

3. Smashed Brussel Sprouts with Lemon Tahini Sauce. Another vegetable I've never liked is Brussel sprouts. It turns out that the secret with it is also to roast it and add some interesting sauce. This meal is great as a main dish, as a side dish or in combination with other roasted vegetables.






4. Леща с карфиол и броколи по идея на Джейми ОливърПовечето рецепти на Джейми Оливър са ми твърде сложни и засукани, с продукти и подправки, които дори не съм чувала. Тази обаче е сравнително лесна и много вкусна. По време на пости, просто трябва да пропуснете сиренето на края.

~

4. Roasted brassicas with puy lentils (and halloumi) inspired by Jamie OliverMost of Jamie Oliver's recipes are too complicated for me, with products and spices I haven't heard. However, this one is relatively easy and quite tasty.  During fasting, just skip the cheese.





5. Сока (палачинка от нахут)
 по идея на Маги ПашоваСока е типична за Ница палачинка от нахутено брашно - вкусно и лесно. Комбинация от брашно от нахут, вода и зехтин, която може да приготвите за закуска или за основно ястие. Отлично се комбинира със солени и сладки неща. Илдеална за брънч по време на пости.

~

5. Socca (chickpea pancake) inspired by Love & Lemons receipt. Socca is typical for Nice chickpea pancake - tasty and easy. A combination of chickpea flour, water and olive oil, which you can prepare for breakfast or for a main course. It goes well with salty and sweet things. Ideal for brunch during fasting.


Ако имате любими зеленчукови рецепти, подходящи за прости, ще се радваме да ги споделите в коментар или като ни тагнете в снимките си в Инстаграм.


If you have favorite vegetable recipes suitable for fasting, we will be happy to share them in the comments or by tagging us in your Instagram photos.


Автор: Елица Лозанова I Снимки и вдъхновение: споделените линкове I Публикувано в Life Tasting Blog


Последвайте ни във Facebook, в Instagram и Pinterest 

Няма коментари:

Публикуване на коментар