неделя, 27 септември 2020 г.

3x3 - от София до Лозана - Септември | Life

[Check English version here]

От тази есен стартираме нова рубрика в блога. Целта й е съвсем лична и практична- искаме да се мотивираме за правене на повече нови неща в градовете, в които живеем и да ги опознаем по- добре. С идването на зимата и ситуацията с Covid-19 бихме искали да избегнем затварянето вкъщи и отдаване само на работа, затова си поставяме за цел да посещаваме повече събития, да откриваме нови места и да общуваме с нови хора в и около градовете, в които сме. А най-интересните 3 за месеца, ще ви споделяме тук. 

Лозана 

1. Ден в Нюшател

Едно от най-ценните неща в Швейцария е железопътната й мрежа! Влакове тръгват в различни посоки постоянно и без голямо планиране можеш да си избереш посока за еднодневна разходка. Този месец си избрах Нюшател, който се намира на по-малко от час от Лозана. Въпреки, че е във френската част на Швейцария, градът си има френско име (Neuchatel), както и немско - Neunburg. 

Най-забележителната част от Нюшател е старият му град със сградите си от жълт варовик, които му придават особено слънчево и топло настроение. Сред уличките откривам една с изрисуван паваж и външни простори, които наподобяват неаполитанска атмосфера:) На върха на стария град се издигат двата символа на Нюшател - ренесансов замък и готическа църква. 

Обикновено през септември Нюшател празнува гроздобера с грандиозен винен фестивал, който събира 40,000 човека и блокира града за 3 дни. За съжаление това е едно от събитията, които бях планирала за тази есен, но беше отменено заради Covid 19. 

2. Brunch Club with Victoria Sardain

Едно от нещата, които очаквам всеки месец с голямо удоволствие, са събитията, организирани от Виктория. Всяко от тях започва с йога, последвана от среща-разговор с интересни хора и завършва със страхотен здравословен брънч. Този месец темата бе "Позитивното лице на страха" с гост Helena Hefti Wenger, която е сертифициран коуч по метода на Вим Хоф (Wim Hof method). 

Ако не сте чували за него, Вим Хоф е един от феномените на нашето време - хонландецът известен с прозвището "The Iceman" ("Леденият човек"), който има способността, благодарение на трениран ум и дихателни техники, да издържа на екстремно ниски температури. Методът на Вим Хоф включва упражнения за дълбоко дишане, медитация и постепенно излагане на студ и леден душ. Целта е да постигнете контрол на отделни системи на организма, включително имунната система, така че да бъде в състояние да устои на заболявания.

Далече съм от мисълта за леден душ, но нещо в разговора ни ме докосна и провокира любопитството ми: "Колкото по-студена е водата, толкова по-важно е да останеш фокусиран. Това важи и в живота". Ако ви е интересно, на страницата на Helena има повече информация за метода. 

3. Фестивал на снимките във Веве

Едно от малкото по-големи събития, което не беше отменено тази есен, е фестивалът на снимките във Веве "Images Vevey". Страхотно фотогравско събитие с изложби на швейцарски фотографи из целия град - в изложби, галерии, различни затворени и открити пространства - в паркове, край езерото, по фасадите на сградите. За три седмици Веве е една огромна фотогравска изложба и град на снимките. Събитието се провежда през година и има различна тема - тази година темата е "Unexpected. Le hasard des choses" (Неочакваното. Хаосът на нещата).


София

1. Балкански винен фестивал

През Септември София започна да се оживява откъм събития. Повечето от тях се случват на открито, няма твърде много хора и е наистина приятно да ги посетиш. Бяхме зажаднели за винени събития и въпреки, че редовно си подсигуряваме такива във Vino Orenda /дегустации, курсове, винени състезания/ с нетърпение чакахме да се случи и отложения от Юни 9ти Балкански винен фестивал. Мястото беше пред НДК, дните на изложението цели 3, а открития сред вината както винаги не липсваха. За съжаление Балканското присъствие беше скромно заради рестрикциите за пътуване, но пък ние никога не се оплакваме да опитваме повече Български вина. Запознахме се и с 2 нови за нас  Български винарни Vitus Marinovi и Vida и успяхме да се влюбим във виното от вранец и кратошия Barovo на македонската Tikvec. Това беше чудесно начало на есента и един нов винен сезон.

2. Разходка до Витоша и хотел Морени

Признавам, че съм сигурно един от малкото софиянци, за които Витоша си остава по- скоро непозната и винаги, когато я посещавам я преоткривам. Една от септемврийските ни разходки ни отведе до реновирания хотел Морени, от където тръгва много приятна и красива пътека, подходяща и за не толкова подготвени планинари като мен. Улучихме много топъл и слънчев ден, но сигурна съм ще е страшно красиво и в по- напреднала есен. А хотелът се е превърнал в страшно романтично кътче за почивка след разходка или след изкачване до Черни връх. Положени са доста усилия в реновирането му и прилича на алпийска хижа. Гледката от лобито му, където седнахмер, беше толкова успокояваща и зелена, а с изненада открихме, че уикенда предлагат и брънч, така че денят беше пълен.


3. Ретро автобуси в София

Нашият приятел Стефчо вече от няколко години участва във възстановяването на стари градски автобуси заедно със Сдружение градски транспорт и инфраструктура и е повече от отдаден на каузата. А тя е да се възстановят стари автобуси, които да се излагат на различни тематични изложения, да участват в събития, а защо не и един ден да бъдат част от музей на градския транспорт в София, какъвто в нашата столица все още няма. Ние вече сме имали шанса да се повозим и дори да направим винено събитие по Софийските улици с реставриран ретро трамвай, а сега успяхме да се качим и на няколко ретро автобуса. Най- вълнуващо беше разбира се в така познатия Чавдар 130- един от последните модели произвеждани в завода Чавдар в Ботевград, но интересен беше и Мерцедес О305G- последният от рода си в движение в България и един от малкото останали в Европа. 

Повече информация за сдружението можете да видите тук а скоро може би ще видите и самите автобуси по улиците на София, макар и само като атракция.


Автор: Елица и Валентина I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар