неделя, 18 август 2019 г.

Сицилия за 4 дни | Travel


Сицилия е от местата, които провокират различни емоции. Независимо дали ще се влюбите в нея или ще й се мръщите, няма да ви остави безразлични. Сицилия съвсем не е това, което очаквате от Италия и е най-добре да не отивате с предварителна нагласа:) Така ще откриете още едно ново и интересно място.

Заради Wizzair (и Easyjet от Женева;), в момента Сицилия е една много удобна дестинация. След като кацнете в Катания имате два варианта - да си вземете кола под наем и да обикаляте острова или да останете в Катания и да отскачате до различни места. Ние избрахме втория вариант. Ако и вие решите да се спрете на него, споделяме 3 идеи как да се насладите на времето си в Сицилия.


1. Катания

Преходът от летището до града е учудващо лесен с Alibus. Автобусът тръгва точно от изхода на летището, а билетът от 4 евро можете да платите дори с карта в автобуса (доста напредничаво и удобно за хора, които са пропуснали да си обменят евро;)

Самата Катания едва ли ще ви зашемети. Първото впечатление е дори малко негативно - доста мръсен град с неподдържани сгради. После започвате да откривате скритата красота. Катания е пример за барокова архитектура и под олющените фасади откривате красива и величествена  архитектура с много богати детайли. Много от сградите са изградени от сив вулканичен камък и това е до някъде е причината да изглеждат вехти и занемарени.

Да разгледате Катания са ви достатъчни един-два дни. Съчетаваме съветите за разходи с идеи как да се разхлаждате докато се размотавате:) Защото лятото в Катания определено е доста горещо. По време на нашия престой в края на юни градусите бяха около 33, което не е толкова страшно, но изисква някои хватки за балансиране.



     

Първата задължителна точка е централния площад и фонтана със слона. Тук можете да поемете глъдка хладен въздух в катедралата на Катания. Зад красив фонтан на един от ъглите на площада се крие втората забележителност на града - емблематичния рибен пазар La Pescheria, който е наистина интересен, но се подгответе за миризмата:) Пазарът продължава в зона за плодове и зеленчуци, където можете да поседнете на студено Proseco сред живописна обстановка. Следваща стъпка - римския амфитеатър в сърцето на града. Точно този амфитеатър впечатлява с това как е вграден в самите къщи и с приятната сянка, която осигуряват тунелите;) Следобедно кафе с канелони можете да изпиете на входа на парка Villa Bellini. 



         
 








2. Около Катания 

Сицилия е по-красива извън Катания :) Наемете кола и се разходете из каменните градчета в близост до столицата. Моят фаворит е Ното (Noto), което стана известно със сватбата на италианската блогърка Киара Ферани миналата година. Красиво, романтично градче. Препоръчаното място тук е сладкарница Caffe Sicilia








За един ден можете да съчетаете Ното с Модика (Modica), където да опитате типичния шоколад Modica - много черен, много различен от типичния млечен шоколад. Ние не стигнахме до Рагуса, но и за нея казват, че е красива.


   


Още едно красиво градче близо до Катания е Таормина (Taurmina). Разположен на високо в скалите, градчето открива прекрасни гледки към Йонийско море и към Етна. Предупреждаваме ви, градчето е доста популярно и през лятото е наистина претъпкано с туристи. 


3. Винен тур в подножието на Етна

Посещението на вулкана Етна е едно от класическите преживявания в Сицилия. Ние обаче малко се отклонихме от туристическите пътеки и избрахме да посетим няколко винарни в подножието на вулкана. От сърце ви препоръчвам Planeta





 

Автор: Елица Лозанова I Снимким личен архив I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар