вторник, 25 април 2017 г.

5 места в България, които ще ви върнат в стари времена | Travel

Живеем в забързано време, между бетон и стъкла, вторачени в монитори и touch-screen екрани. Оплакваме се от стреса и бързото темпо, но толкова рядко се опитваме да го забавим и да се изключим от мрежата. Ако все пак искате да спрете времето или просто да посрещнете пролетта, трябва само да си изберете уикенд, да излезете от града. Ето и пет от нашите любими места в България, които ще ви откъснат от модерния свят и ще ви пренесат в стари времена:     


1. Село Косово – село Косово се намира в Родопите, на 5 км от балнеоложкия курорт Нареченски бани. Ридове с девствена природа са обгърнали старите каменни къщи в типичен възрожденски родопски стил. Много от тях са паметници на културата, а някои дори с национално значение. Можете да прочетете повече за Село Косово тук.2. Село Старо Стефаново – ще го откриете само на 5 км от магистрала Хемус (по пътя за Априлци) в полите на Стара планина. За разлика от места като Копривщица и Жеравна, то е останало някак незабелязано, въпреки че е обявено за архитектурен резерват преди повече от 20 години. За да усетите духа му, вижте нашата фоторазходка в Старо Стефаново – приказка от Предбалкана.


3. Село Делчево – още едно селце, където 3G сигналът е слаб, а стръмните и тесни калдаръмени улички, пазят спомена от хиляди стъпки и чужди посоки. Село Делчево е останало малко в страни от популярността на своите съседи (Ковачевица и Лещен), но също като тях излъчва неповторима възрожденска атмосфера. За вдъхновение може да разгледате нашето пътешествие до Село Делчево.


4. Лещен и Ковачевица – въпреки своята популярност, те си остават любимо място за бягство от градския шум. Тук се диша леко и ухае на зелено. Ежедневието избледнява и следите от миналото започват да се открояват около вас – в красивите чардаци, в каменните плочи, във високите каменни дувари и заключените дървени порти, в медните звънци. А замисляли ли сте се за безбройните контрасти, които може да откриете в Родопите? Вижте колко много от тях може да усетите само за един ден в Ковачевица и Лещен.


5. Мелник – още едно популярно място, което няма нужда от представяне. Освен да се разходите сред красивите стари къщи, да се качите до стария храв Св. Никола и да посетите Роженския манастир, в района на Мелник можете да си направите чудесен винен тур по долината на Струма, чийто вкус ще помните през новата седмица.
Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram 

Няма коментари:

Публикуване на коментар