сряда, 23 декември 2015 г.

Аржентина, Уругвай и Чили с дъх на вино… | Wine

Всеки винолюбител би завидял на пътешествие като това, от което съвсем скоро се завърнаха Златина и Деяна Стаменови от Винарска изба "Манастира". Десет дни в слънчева Южна Америка, където са успели да посетят най-големите винопроизведители в Аржентина и Чили. И не само - не пропускат да отидат и в Уругвай, където винопроизводството е стара традиция, въпреки че вината им не са толкова популярни на световния пазар, както са аржентийските и чилийските.

Поканихме момичетата да ни разкажат за виненото си пътешествие, така че налейте си чаша хубаво червено вино и нека заедно помечтаем за вкусовете на Южна Америка:

Започваме с Уругвай и Bodega Bouza, която се намира на 20 км. от столицата Монтевидео. Избата е построена през 1942 г. от Нума Пескера, следвайки модела на френските шата. През 2000 г.  е реставрирана, но първоначалната идея на сградата е запазена. Произвеждат 120 000 бутилки годишно, като най-добрите им вина са от сортовете: танат -  емблематичен сорт за Уругвай, темпранийо, мерло, шардоне и албариньо.

   
 
Следващата дестинация е Мендоса - най-известната винена област в Аржентина. Винопроизводството в този край започва през 16 век. Благодарение на почвените и климатични особености на района на Андите винената индустрия започава да се развива много бързо. Според легендите когато католически свещеници дошли по тези земи, засадили първите лозя в близост до своите манастири, за да гарантират предоставянето на вино за литургиите.

През 19 век, имигранти от Европа представили нови техники за отглеждане на гроздето и за самото винопроизводство. Донесли нови сортове от Европа, като най-важните за Аржентина са малбек, торонтес( бял винен сорт), шардоне, каберне совиньон и мерло. Климатът е топъл и много сух. Годишното количеството на валежи в Мендоса е много ниско, затова лозята се напояват посредством канали за напояване.

Първата винарска изба, която посетихме беше Bodega Benegas. Намира  се в района Lujan de Cuyo, на 20 мин. от града Мендоса.  Избата е построена през 1901 г. и е една от малкото останали сгради от старата Мендоса (през 1861 г. силно земетресение разрушило целия град, затова е  трябвало да бъде изграден изцяло). 

Впечатление правят старите подземни бетонни резервоари в избата, които са реставрирани и се използват като помещения за стареене на вината в бутилки, както и за дегустационни.

  

CatenaZapata е семейна изба, основана от италианския имигрант Никола Катена. След години неговия внук Николас Катена Запата е първият, които въвежда европейски техники в лозаро-винарството в Аржентина. Смятат го за една от най-важните винени личности в Аржентина, защото за първи път той засажда лозя на голяма надморска височина. 


Вината на избата допринасят за добрия имидж на Аржентина като център за производство на премиум вина. Дизайнът на избата е вдъхновена от архитектурата на маите.

 

Последните дни от нашето пътешествие посветихме на Чили. Комбинацията от дългото слънцегреене, плодордните почви, мекия и умерен климат дава добра предпоставка за производството на висококачествени вина от сортовете каберне совиньон, мерло, както и карменер. Карменер е най-известният сорт в Чили, но той всъщност е френски. Смята се, че е бил унищожен от филоксерата в Европа, но след години разбрали че всъщност има насъждения от него в Чили. Вината от този сорт са плътни на цвят, с плътно тяло, средни киселини и високи танини.


Трите изби, които посетихме се намират в долината Колчагуа, известна с плодородната за лозя почва.

1. Винарната Montes е основана от четирима приятели. Най-голямо впечатление в избата прави помещението, което се намира в основата на сградата, където вината стареят в дъбови бъчви. 800 бъчви, които са разположени в полупръстени наподобяват театрална сцена. Стаята е изпълнена от звука на грегориански песнопения, чиито вибрации влияят положително върху качеството на вината докато отлежават.



2. Viu Manet е семейна изба основана от семейство Viu през 1935 г. Разполагат със собствени лозови масиви от сортовете каберне совиньон, малбек, мерло, сира, карменер, санджовезе, совиньон блан, шардоне в долината Колчагуа. Обиколката на избата започна с разходка из лозята с файтон.


3. MontGras отваря врати през 1993 г. Символът на избата е слънцето, защото смятат, че то е най-важният фактор за получаването на висококачествено вино.

 

За финал Златина и Деяна ни напомнят, че "пътуването е единственото нещо, за което даваш пари, но те прави по-богат”, а ние ги подкрепяме и се захващаме да планираме следващия си винен тур ;)


Текст: Златина и Деяна Стаменови I Снимки: личен архив I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар