понеделник, 2 март 2015 г.

Куала Лумпур за два дни | Travel

Куала Лумпур (на малайски KualaLumpur) или KL, както го наричат местните, е от градовете, които спират дъха ти – заради противоречието между сградите от стъкло и бетон, които пронизват небето, и олющените и мръсни бараки зад тях, заради широките булеварди, препълнени с коли, заради тълпите от хора от различни националности, заради натрапчивите светещи реклами нощем и невероятните миризми по всяко време на денонощието.


За столицата на Малайзия казват, че е един от най-модерните и динамично развиващи се градове в Азия. Модерното строителство в Куала Лумпур започва след Втората световна война и се засилва след обявяването на независимостта на Малайзия през 1957 г. Въпреки това, следите на миналото и бедността се усещат навсякъде и създават микс от противоречиви усещания.






Безспорно ще ви трябва време, за да проучите и опознаете мегаполис като KL. Ако обаче имате само 2 дни като нас, предлагаме ви да опитате поне 5 неща:

# 1. Направете си разходка с автобус „Качи се-слез” / Hop-on Hop-off bus 

Този вид обиколка е изключително подходящ за бързо опознаване на нов град. По време на тура ще видите и ще чуете интересна информация за по-голяма част от забележителностите на KL, като красивия площад на независимостта Dataran Merdeca със сградата на султан Абдул Самад - това е мястото, където е обявена независимостта на Малайзия:





Ще прекосите Китайския квартал с най-стария пазар в града и популярната улица Петалинг (Petaling Street).




Ще видите Националния музей (Muzium Negara), Централния пазар, Старата ЖП гара, Малката Индия и Джамията Масджид Джамек (Masjid Jamek):


# 2. Разходка по Jalan Alor Food Street

Jalan Alor е уникална дестинация за улична храна в сърцето на Куала Лумпур. Въпреки, че е в близост до модерните стъклени сгради и молове, още със стъпването си на улицата, ще усетите промяната в атмосферата.



През деня по улицата няма почти никакво движение. Посетете я привечер, когато навред започват да се появяват хора с колички, които редят познати и непознати плодове, правят шишчета от всякакви видове месо, подготвят скари за морски дарове и риба. А нощем оживлението, ароматите и тълпите са просто неописуеми!





# 3. Опитайте Nasi Lemak в Madam Kwan’s

Madam Kwans е верига от заведения за малайзиска кухня с много приятен стил, който напомня на познатата ни верига Spaghetti Kitchen, и може да откриете в моловете. Nasi Lemak е национално ястие, което представлява задушен ориз с кокосово мляко, към който се добавя пържена аншоа, фъстъци, нарязана краставица, твърдо сварени яйца и пикантна чили паста за по-богат аромат. Характерно за nasi lemak е, че може да бъде приготвено по толкова много и различни начини, че може да се сервира както за закуска, така и за вечеря. А в Madam Kwan's го правят наистина вкусно:)

  
# 4. Посетете Кулите Петронас вечер

Определено най-голямата забележителност в Куала Лумпур са кулите-близнаци Петронас (Petronas Towers), които са най-високите сгради в света до 2004 г., когато са изместени от Тайпе 101 в Тайван. Намират се в центъра на града и се виждат от почти всяко по-високо място. В Кулите можете да се разходите из един от най-големите молове в столицата или пък да видите Куала Лумпур от високо. Ако нямате време за това, не пропускайте да ги посетите вечер – гледката и снимките си заслужават!

  

# 5. Разгледайте мол

В KL има много молове, които впечатляват с размерите и разнообразието на магазини и марки. Някои от тях са като град в града. Най-луксозният е „Starhill Gallery“, състоящ се от 7 етажа луксозни магазини и заведения. Ние избрахме една от най-новите шопинг-сензации на града - „Pavilion“. Намира се точно срещу „Starhill Gallery“ и се оказа съвсем близо до хотела ни. Третият мол е „KLCC“, който се намира под кулите „Petronas“.





Полезна информация:
  • Валута: Малаизийската валута се нарича рингит (пише се MYR). 
  • Часова зона: 8 часа напред от Гринуичкото време и с 6 часа разлика от българското.
  • Климат: тропичен с висока влажност. Температурата е между 26-35 градуса по Целзии, но често вали следобед.


  • Езици, които говорят местните: малайски, английски.
  • Име на международното летище: Kuala Lumpur International Airport 2 (kila 2). Намира се на около 60 км. от града.
  • Внимание! Притежанието на наркотици в Малайзия се наказва със смърт. За да ви е спокойно на душата, опаковайте багажа си на летището.

За още полезна информация за града и за това как да организирате пътуването си до там или как да изберете хотел с гледка към кулите-близнаци, може да попитате момичетата от nvision travel.

Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар